Part Forana 19/08/2017

13 anys per tancar l’últim cementeri de pneumàtics de Mallorca

La il·localització dels infractors i la desídia del Govern mantenen un polvorí en sòl rústic

Miquel Barceló
3 min
13 anys per tancar l’últim cementeri de pneumàtics de Mallorca

PetraUn abocador de pneumàtics amb uns 400 m3 de material perillós acumulat dins sòl rústic en el terme municipal de Petra, el darrer d’aquest tipus que es té localitzat a Mallorca, pot tenir les hores comptades. La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca inspeccionà dijous la parcel·la 287 del polígon 14 de Petra i constatà la presència d’un cementeri de gomes pneumàtiques que hi han estat acumulades tretze anys, sense que ni l’Ajuntament ni els serveis de la Conselleria de Medi Ambient hagin aconseguit localitzar els promotors (Mateu Veny Lliteres, veí de Porreres, i José Jaime Cerdà Pérez, de Llucmajor) que en el seu moment llogaren la finca a un pagès de Vilafranca i utilitzaren l’espai com a dipòsit de material de residus ara catalogats com a perillosos.

L’abocador s’obrí a final de 2003, quan nombrosos tràilers descarregaren rodes en aquest indret del predi conegut com Son Alzèbits. El 14 de febrer de 2004, l’Ajuntament obrí expendient sancionador i el 28 de juliol del mateix any, en no haver-se atès l’ordre de retirada del material inflamable, el ple municipal imposà una sanció de 3.606 euros a cadascun dels promotors. Aleshores, el PP es va abstenir d’aquesta mesura al·legant que “els infractors no són conscients d’estar infringint la Llei balear d’activitats classificades” i acusà el PSM de tenir “un afany recaptatori”.

Des de llavors, els autors dels abocamentes no han respost a cap requeriment, i han obviat també el de l’Agència Estatal d’Administració Tributària, a qui l’Ajuntament encomanà el cobrament, per via executiva, de les sancions als llogaters, que sumaven 7.212 euros.

El 10 de gener de 2006, l’Ajuntament intentà de nou, i sense èxit, notificar una nova ordre de retirada de pneumàtics. Posteriorment, el 2 de juny de 2010, el batle Joan Font Massot donà audiència al propietari de la finca, Tomeu Mascaró, i l’advertí de la possible retirada de les gomes i la posterior execució subsidiària, a càrrec seu, del cost de l’operació, que no es dugué a terme mai.

Propietari exculpat

Medi Ambient, per part seva, va atendre les al·legacions del propietari i va considerar “acreditat” que els causants dels fets eren els llogaters, Mateu Veny Lliteras i José Jaime Cerdà Pérez. En valorar el fet que l’Ajuntament havia iniciat expedient contra els causants, i que era la mateixa administració local la que assumia l’execució subsidiària de la retirada dels pneumàtics fora d’ús, va resoldre arxivar l’expedient sancionador seguit contra el titular del terreny, per una presumpta infracció de la Llei 10/1992, de 21 d’abril, de residus classificats.

Posteriorment, el canvi normatiu (Llei 22/2011 de 18 de juliol de residus perillosos) donava competència a la Conselleria de Medi Ambient per tal de restablir la finca i eliminar l’abocador, que passà a tenir categoria de residus perillosos, seguint la darrera normativa europea. Des de la Conselleria s’ha mantingut aparcat l’expedient.

L’equip de govern actual de Petra deixarà, de moment, en mans de la Conselleria tot el procés per eliminar el gran dipòsit de gomes pneumàtiques de Son Alzèbits.

Des dels serveis jurídics municipal es recordà que, a dia d’avui, d’acord amb el criteris de la UE i la Llei 22/2011 de 18 de juliol que regula la gestió de gomes de vehicles fora d’ús, els pneumàtics són material perillós, qualificació que no tenia en el moment en què l’Ajuntament, el 2003, inicià tot el procés per aturar l’abocament i exigir-ne la retirada, seguint la legislació que afectava aquest tipus d’activitat.

La cap de l’oposició, Catalina Mas (MÉS), exbatlessa i membre de l’equip de govern que gestionà el cas, explicà que l’Ajuntament intentà actuar contra els infractors, però que la seva il·localització, constatada per l’Agència Tributària que havia de cobrar les sancions, impossibilità concloure l’expedient, que ara es disposa a reobrir amb major contundència la Conselleria de Medi Ambient amb un marc legal més ampli.

stats