INFRAESTRUCTURES
Part Forana 18/06/2013

La ruptura d'un cable deixa Formentera sense internet

El retorn a la normalitat pot tardar més d'una setmana

David Ventura
2 min

Eivissa.A Formentera, la insularitat és omnipresent, però en algunes ocasions les seves conseqüències s'expressen amb especial cruesa. Ahir, Formentera es va despertar sense connexió a internet: a les 22.30 hores de diumenge, l'àncora d'un iot situat a una milla enfront de la costa dels Cubells, a Eivissa, va trencar el cable de Telefónica que ofereix el servei d'internet a Formentera.

Aquest accident ha provocat la pràctica paralització econòmica de l'illa. No només ha deixat de funcionar el servei 3G dels telèfons mòbils, sinó que també ha afectat el pagament amb targetes de crèdit, els caixers automàtics, les reserves dels hotels i els sistemes informàtics del Consell o de l'Hospital de Formentera. Un escenari quasi de ciència-ficció, en una mena de retorn a les eres en què les comunicacions telemàtiques no existien.

Segons declarà ahir la consellera de Medi Ambient, Indústria i Energia de Formentera, Sílvia Tur, el retorn a la normalitat pot tardar més d'una setmana, perquè el vaixell especialitzat a realitzar reparacions submarines es troba en aquests moments a Itàlia. No obstant això, la consellera anuncià que s'està tramitant amb Telefónica que s'embarquin des de Dénia vuit radioenllaços IP perquè abasteixin d'ADSL l'illa, a més de connexió als dispositius mòbils dotats de 3G. De fet, ahir vespre els primers radioenllaços instal·lats permeteren restablir prop de 500 de les 2.400 línies d'abonats afectades per l'avaria.

Així mateix, Tur lamentà el perjudici que aquest incident ha provocat en els hotelers per la impossibilitat de gestionar reserves on-line. El Consell, a més a més, ha sol·licitat a Telefónica que instal·li un equip permanent a Formentera perquè subministri connexió en el cas que es repeteixi un accident semblant.

La Direcció General d'Innovació i Desenvolupament Tecnològic del Govern de les Illes Balears emeté ahir un comunicat per tranquil·litzar la població i per assegurar que la interrupció del servei no ha afectat la xarxa pública d'emergències perquè disposa d'una xarxa informàtica pròpia.

No és el cas de l'Hospital de Formentera, que ha quedat sense connexió a internet, encara que s'està fent feina perquè la recuperi enllaçant les comunicacions amb l'hospital eivissenc de Can Misses. Tant el Govern com el Consell Insular de Formentera han assegurat que és "prioritari" que els serveis de salut i emergències siguin els primers a funcionar amb tota normalitat.

Pel que fa als serveis bancaris, els únics caixers que funcionen amb normalitat són els de les entitats la Caixa i Crèdit Balear.

L'accident ha provocat estranyesa a Capitania Marítima d'Eivissa i Formentera que mai no s'havia trobat amb un accident similar, perquè per la profunditat i la duresa del cable resulta extremadament complicat que, des de la superfície, una embarcació pugui fer malbé el transmissor. De fet, les úniques incidències que s'havien produït fins ara havien estat provocades per mossegades de taurons.

stats