PROTECCIÓ TERRITORIAL
Part Forana 12/08/2013

500 persones aixequen un mosaic en contra de l'hotel previst a sa Ràpita

La Plataforma organitza la reivindicació, que se suma a la llarga llista d'actes per salvar l'emblemàtic arenal

Joan Sitges
3 min

Campos.Unes cinc-centes persones convocades per la plataforma Salvem sa Ràpita reivindicaren amb un mosaic la protecció definitiva de l'entorn natural del Trenc i sa Ràpita i el rebuig a l'hotel de luxe que s'hi vol construir. Es tracta del Mirador del Trenc i les Cases de sa Ràpita, un hotel de cinc estrelles que es pretén aixecar a la finca de Son Durí, a pocs quilòmetres de l'arenal verge. Segons el projecte inicial, el complex tindria 285 habitacions i 203 suites, a més de piscines, pistes de tennis, de pàdel, un poliesportiu i un golf.

Presència policial

Una hora abans que s'aixecàs el mosaic, a les sis de l'horabaixa, la vigilància policial era intensa però discreta. Diverses patrulles de la Guàrdia Civil controlaven els accessos al nucli costaner, però no varen fer acte de presència damunt l'arena. En aquella hora, a la platja, la cua dels que volien formar part del mosaic ja era llarga. Grups de joves, famílies senceres i persones de totes les edats esperaven l'adhesiu que els identificaria com a part de les figures del caragol i de l'estrella que havien de formar entre tots amb l'objectiu de rebutjar la construcció de l'hotel de luxe a la finca de Son Durí. "És un acte cívic en defensa de tot l'entorn natural i en contra del macrohotel que volen construir molt a prop d'aquí", explicava des de damunt l'arena la portaveu del GOB, Margalida Ramis.

Però el GOB no es trobava sol ahir. La plataforma Salvem sa Ràpita, que organitzà el mosaic humà, està integrada pel GOB, Greenpeace, Amics de la Terra i per veïns del nucli costaner de Campos. I a tots ells els varen acompanyar unes 500 persones. Des de la plataforma volien que l'acte servís per "deixar clar el rebuig de la ciutadania a les velles polítiques que especulen sobre el territori en benefici d'uns pocs", continuà Ramis, qui va afegir que "l'hotel farà malbé el salobrar, no té en compte els recursos hídrics disponibles i perjudicarà l'arenal".

Per això, des de Salvem sa Ràpita remarcaren que "és una autèntica vergonya que el Govern hagi declarat d'interès autonòmic un projecte que és il·legal, perquè no es pot fer seguint la legalitat vigent".

Tot i que els assistents varen ser més dels esperats, la presència de polítics va ser discreta. David Abril, de la coalició MÉS; Manel Carmona, d'Esquerra Unida; els consellers socialistes Mercedes Garrido i Francesc Dalmau; a més del portaveu socialista a l'Ajuntament de Campos, Paco Blasco, varen ser els únics representants públics que volgueren formar part del mosaic humà. Aquesta vegada, i a diferència de la manifestació en forma de cadena humana de l'abril passat, el batle de Campos, el popular Sebastià Sagreras, no va aparèixer per la platja. I és que des de l'equip de govern de Campos, format pel Partit Popular i pels regionalistes de +Acció, són partidaris de la construcció de l'hotel.

Lluita històrica

La mobilització per la protecció de l'arenal del Trenc, una de les joies naturals de Mallorca, sembla que no té aturall. Si fa trenta anys i després d'una llarga lluita l'ecologisme celebrà la protecció de l'indret i dels seus valors naturals i paisagístics, la societat civil s'ha hagut de tornar a mobilitzar amb el mateix objectiu. En els anys vuitanta, planava sobre el Trenc el perill d'una urbanització imminent, però ara és el projecte de construcció de l'hotel de luxe el que representa l'amenaça que pot malmetre el paratge verge.

Dia 30 de març del 2012, el Consell de Govern va declarar d'interès autonòmic el projecte de Mirador del Trenc i Cases de sa Ràpita. En contra d'aquest s'activà la plataforma Salvem Sa Ràpita, que va recollir més de 16.000 signatures en contra de l'hotel. Les passes a favor del projecte continuaren el 12 d'abril passat, quan el Consell de Mallorca argumentà que el Pla Territorial tenia un error. Segons el PP, amb majoria absoluta al ple del Consell, en la zona on estava previst que es construís l'hotel hi figuraven dues hectàrees de superfície urbanitzable i n'hi havien de figurar 21. L'aprovació de la modificació d'errors donà lloc a la convocatòria d'una gran cadena humana el 29 d'abril, una gran manifestació ecologista que reuní milers de persones a la platja del Trenc per demanar la conservació natural del paratge. Més tard, el festival Salvem es Trenc omplí de música i reivindicació l'Auditòrium de Palma.

L'acord que augmentava la superfície urbanitzable a Son Durí i permetia la construcció de l'hotel va prosperar al Consell, però el mes passat el Tribunal Superior de Justícia sentencià que no es podia fer aquesta modificació del Pla Territorial així amb una simple correcció d'errors. Davant aquesta realitat, el Consell va acordar el mes passat recórrer al Suprem la decisió del Superior de Justícia que anul·la la modificació del Pla Territorial i impedeix ara fer l'hotel. D'aquesta manera, el mosaic d'ahir va servir per "demanar a l'administració que deixi d'invertir energia, esforços i sobretot doblers públics a defensar interessos concrets, siguin d'un promotor, d'un inversor o d'un batle", sentencià Margalida Ramis.

stats