INCA
Part Forana 22/08/2013

Les obres del teatre pengen d'un compromís de paraula

Torres diu que no pateix i que el Govern i el Consell pagaran 800.000 euros cadascú

Margalida Bonnín
2 min
Ahir començà l'enderrocament de les cases annexes al teatre Principal. És l'inici simbòlic de la restauració, que es farà si el Consell i el Govern paguen.

Inca.La fase preparatòria per a la reforma del teatre Principal d'Inca ja ha començat amb l'inici de la demolició de les cases annexes, tot i que encara no hi ha cap conveni signat per al finançament, la meitat del qual -2,4 milions d'euros- l'han d'assumir a parts iguals el Govern balear, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament. El batle, Rafel Torres, afirmà ahir que no tem per l'arribada dels doblers i que existeix un compromís verbal "ferm" tant del Consell com de l'Executiu que aportaran els més de 800.000 € que els pertoca pagar a cadascú.

L'oposició en bloc de l'Ajuntament (Independents, MÉS per Inca i PSOE) alertà ahir de la incertesa en el finançament de les obres i exigí la paralització del procés de privatització del servei d'aigua fins que no es tingui un compromís de pagament per escrit per part de les tres institucions implicades en el teatre. Cal recordar que el motiu esgrimit pel Consistori per privatitzar la gestió de l'aigua és el d'obtenir liquiditat per sufragar la meitat dels costos de la reforma del Principal, és a dir, els 2,4 milions que han d'aportar les tres institucions i que s'avançaran gràcies al cànon que l'empresa concessionària abonarà quan s'adjudiqui el servei.

Andreu Caballero, regidor del grup MÉS, criticà que el Consistori faci feina "a escarada" per agilitar la privatització, de la qual ja s'ha reunit la mesa de contractació dues vegades, mentre encara no es té fermat el finançament de les obres. "Al final, encara ens quedarem sense aigua i sense teatre", advertí.

Fons europeus

Pel que fa a l'altra meitat dels costos, està previst que es paguin a través dels ajuts europeus Feder, que ha de convocar el Govern i als quals l'Ajuntament s'ha d'acollir abans que acabi l'any. De moment, però, només està prevista una partida d'1,2 milions d'euros, que s'inclogueren en la darrera modificació del Pla estratègic de subvencions de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori. Segons Torres, aquesta modificació s'ha fet expressament per al teatre i és segur que la quantitat s'ampliarà. De moment, només hi ha la meitat del necessari "per una qüestió tècnica de redacció de pressupostos i de comptabilitat financera", afirmà el primer edil.

Demolició

Mentre continua l'enfrontament entre l'oposició i l'equip de govern, ahir es va començar a executar l'esbucament de les dues cases annexes al teatre Principal, que deixaran un espai buit per ubicar-hi l'entrada pel carrer de Martí Metge. Amb l'enderrocament, que té un pressupost a part, s'inicien simbòlicament les actuacions per rehabilitar l'espai després d'haver estat durant set anys tancat.

stats