Part Forana 21/09/2016

Els arqueòlegs de l'Hospitalet Vell de Manacor descobreixen un possible santuari d'època talaiòtica

El dissabte hi haurà jornada de portes obertes a partir de les 18.30 h.

Miquel Barceló
2 min
Enmig del nou habitacle descobert s'hi situen dues pedres de columneta d'un possible altar.

ManacorLes intervencions arqueològiques al jaciment de l'Hospitalet Vell van oferint noves troballes. L'equip que hi treballa actualment, en el marc de la campanya anual que patrocina l'Ajuntament de Manacor, ha descobert un nou recinte i tot indica que podria tractar-se d'un santuari. Això quan encara manca la confirmació per part del laboratori que n'ha d'avaluar i determinar diversos elements que, en aquests moments, apunten en aquest sentit.

La regidora de Patrimoni de l'Ajuntament, Catalina Riera, i l'equip de treball que dirigeix Damià Ramis han explicat que la nova edificació "té forma rectangular, el costat oposat a l'entrada és lleugerament corbat i podria seguir la tipologia dels santuaris típics de l'edat de ferro". Les dues bases de columnes trobades, i que no segueixen cap simetria, podrien ser un altar, segons els primers estudis. També s'han extret àmfores púniques, una llumeta de vernís i peces de ceràmica que segueixen els paràmetres d'identificació "de tipologies típiques del segle II aC, moment de l'ocupació romana de Mallorca", segons la direcció de la intervenció arqueològica.

L'arqueòleg i restaurador Bernat Burgaia ha destacat que les parets de l'estructura del nou edifici descobert estan fetes amb pedres quadrades, amb retocs fets per la mà de l'home, la qual cosa ha permès aixecar-les "perquè quedava molt clar on anava cada peça".

L'Ajuntament ha destinat enguany 12.000 euros a les tasques d'excavació que es duen a terme amb molta col·laboració de voluntaris i també de la Brigada Municipal. El Consell de Mallorca aporta 6.000 euros per a tasques de laboratori, corresponents a la campanya del 2014.

Població important

L'Hospitalet Vell és tot un vestigi situat devora les Cales de Mallorca, de prop de 20.000 metres quadrats, la major part del qual encara no ha estat objecte d'intervenció arqueològica. Hi consta una gran activitat en l'època talaiòtica, posttalaiòtica i que arriba fins a l'època musulmana, amb una població que podria assolir els 200 habitants.

Segons Damià Ramis, s'hi han trobat peces de telers, cosa que "evidencia que s'hi teixien teles i que hi havia una certa activitat industrial", segons l'equip d'arqueòlegs que treballa al poblat des del 5 de setembre. L'Hospitalet Vell ofereix una jornada de portes obertes el dissabte que ve a partir de les 18.30 hores, segons ha explicat la regidora de Patrimoni.

stats