MOCIÓ DE CENSURA
Part Forana 22/10/2015

La dreta recupera el poder a Manacor

Pedro Rosselló (PP) serà batle dos anys, i Catalina Riera (El Pi), la resta de mandat

Margalida Bonnín
3 min
Rosselló (PP) serà batle els primers 24 mesos i Riera (El Pi) la resta de mandat. / M. BONNÍN

ManacorLa dreta recuperarà el govern a l'Ajuntament de Manacor el proper dia 4 de novembre, si no hi ha cap imprevist. El Pi, el PP i els Independents de Portocristo han registrat aquest dijous dematí una moció de censura a l'equip de govern (MÉS-Esquerra, PSOE i Volem), que està en minoria amb nou regidors. L'escrit s'ha signat davant notari, tal com estableix la llei, a primera hora del matí per part dels 12 regidors que formen part de les tres agrupacions.

Rosselló i Riera, batles

El portaveu del PP, Pedro Rosselló, serà proposat i, previsiblement, elegit batle i ocuparà el càrrec fins a finals d'octubre. Aleshores li agafarà el relleu la portaveu d'El Pi, Catalina Riera, fins al final del mandat. El portaveu d'AIPC, Joan Gomila, per la seva banda, serà delegat de la zona costanera i segon tinent de batle durant tot el mandat. Pel que fa al repartiment d'àrees, encara no està tancat, segons han informat, mentre que el programa de govern es presentarà la setmana que ve.

Una suposada manca de diàleg per part de l'actual equip de govern i la "responsabilitat" davant dels votants són els dos arguments principals que han utilitzat els dos portaveus per justificar la moció. "Han governat d'esquena i amb menyspreu als grups de l'oposició", ha dit Rosselló, que després ha afegit que s'han dut a terme "polítiques sectàries per tenir els seus contents".

Riera, per part seva, ha recordat que els tres partits representen 1.200 vots més que els dels que governen actualment i ha acusat el govern, capitanejat pel batle, Miquel Oliver, de manca de recerca de consens. "Puc assegurar que la gent que votà El Pi no s'ha sentit representada", ha dit, i ha afirmat que no té "més remei" que presentar la moció. Els tres partits han assegurat que durant els quatre mesos i mig de mandat no han rebut cap oferiment per entrar a formar part de l'equip de govern actual.

PGOU i auditoria

Els portaveus també han apel·lat a la urgència per elaborar el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU), una tasca que justament els seus partits varen deixar pendent després de governar durant 12 anys. Per la seva banda, l'equip de govern atribueix la precipitació d'aquesta moció de censura a l'elaboració d'un plec de condicions per contractar una auditoria que els futurs nous governants voldrien evitar.

Marcar territori

Malgrat que encara no governa, l'oposició sí que ha ocupat l'Ajuntament simbòlicament avui i ha convocat la premsa a l'edifici consistorial. Entre el públic hi havia regidors dels tres partits que governen, a més del cap de premsa i alguns ciutadans.

Per altra banda, la ciutadania s'ha començat a mobilitzar contra aquest acord a través de les xarxes, amb la posada en circulació de missatges de WhatsApp crítics amb la moció. Un d'ells convoca a una concentració de suport a l'actual equip de govern demà a les 16.45 davant l'Ajuntament. Aquest, per la seva banda, ha convocat una roda de premsa per valorar la presentació de la moció quinze minuts després.

Carles Grimalt, de Volem, i Joan Llodrà, de MÉS-Esquerra han presenciat la presentació de la moció de censura a la premsa. / M. B.

Retrobament del PP i El Pi

La presentació de la moció de censura agafa més rellevància si es té en compte la sonada ruptura que va viure el Partit Popular de la localitat quan l'exbatle Antoni Pastor va ser expulsat del partit l'any 2012. Tant Riera com la segona de la llista regionalista, Bel Febrer, seguiren Pastor en la formació del grup municipal propi i l'entrada a El Pi, mentre que el sector més 'bauzanista' va quedar a les files populars.

Les relacions entre PP i AIPC tampoc no eren relaxades. Els portenys varen ser fidels a Pastor durant tot el mandat passat. Els populars, per part seva, fitxaren un membre històric d'AIPC, Bernadí Bou, per anar a les llistes el 24-M.

Dia 4

Una moció de censura és un procediment extraordinari regulat per la llei electoral i que només es pot dur a terme un pic per mandat. Oficialment, és una moció "al batle" i ha de tenir el vistiplau d'una majoria de regidors. En aquest cas, la majoria són 11 i té el suport de 12. Les firmes dels edils s'han de validar davant notari i, després, l'escrit s'ha de registrar a l'Ajuntament. Aleshores, queda convocat automàticament un ple el migdia del desè dia hàbil, comptant a partir de l'endemà. En aquest cas, com que dia 2 és festa, el ple està convocat per a dia 4.

stats