EQUIPAMENT CULTURAL I MERCAT
Part Forana 01/08/2013

El claustre de Maó: un espai polivalent

A part d'acollir el mercat municipal, hi ha diversos equipaments culturals de primer ordre

Pere Antoni Pons
2 min

PalmaUn dels reptes de les ciutats modernes és la utilització dels seus espais històrics perquè desenvolupin un paper en el present dels seus habitants. Sobretot per a aquelles ciutats amb un patrimoni remarcable, però no universalment conegut i apreciat, no és un repte senzill. Per superar-lo, es requereix visió de joc i sensibilitat. Com ser respectuós amb el passat sense embalsamar-lo ni encara menys convertir-lo en una relíquia inservible? Com insuflar vitalitat a uns indrets -uns edificis- de fa segles perquè facin una funció en l'actualitat però sense violentar-ne el seu atractiu cultural i la seva naturalesa venerable? En aquest sentit, el claustre del convent del Carme, de Maó és exemplar. Ubicats al centre històric de la ciutat, l'església i el convent del Carme varen ser construïts entre el 1750 i el 1808, amb l'oposició dels franciscans -segons explica Josep Maria Quintana en el llibre Maó - i quan Menorca estava sota domini britànic. El convent, d'estil neoclàssic, va acollir inicialment una comunitat de monges carmelites. Però amb la desamortització de Mendizábal del 1835 passà a mans municipals. Tant l'exconvent com el claustre començaren, aleshores, la seva trajectòria d'espais polivalents, aptes per a tota mena d'usos i equipaments, sempre en funció de les necessitats i circumstàncies de cada època. Durant els segles XIX i XX, per exemple, l'exconvent va ser la seu del Palau de Justícia, a més d'altres organismes administratius, i també va ser utilitzat com a presó. Aquesta funció presidiària s'allargaria fins més enllà de la segona meitat del segle XX.

El mercat i un gran espai cultural

Des de l'any 1883, el claustre ha acollit el mercat municipal de Maó, conegut amb el nom de Sa Plaça. Actualment, el mercat està en ple funcionament i és un dels centres neuràlgics de la ciutat. Perquè això pugui ser així, varen ser decisives les obres que s'hi realitzaren durant la darrera dècada del segle XX. "El mercat estava gairebé derruït, i els placers varen constituir una societat anònima per dur a terme la reforma", explica Joana Tudurí, presidenta de l'Associació del Mercat. "A canvi, l'Ajuntament va cedir als placers la concessió del mercat per als propers 75 anys". La renovació més significativa es va fer a les botigues, "aleshores ja molt velles i precàries", situades en els espais de les antigues cel·les conventuals. Aprofitant la magnitud de les actuacions, "també es varen restaurar les 38 columnes del claustre i es va construir un gran supermercat subterrani". Avui dia, Sa Plaça bull de vitalitat i de color, gràcies al tragí dels maonesos i dels nombrosos turistes que van a passejar-hi, a comprar en alguna de les parades de carn, fruites, verdures i formatges o en alguna de les botigues -roba, sabates, premsa- que també hi ha.

Tanmateix, el protagonisme del claustre no ve només del fet d'acollir el mercat municipal. A la planta superior de l'antic convent, hi ha diversos equipaments culturals de primer ordre, com el Conservatori de Menorca, l'Escola de Música, de Ceràmica i de Pintura, la Biblioteca Rubió i el fons de la Fundació Hernández Mora, entre d'altres.

stats