CORREGUDA DE BOUS
Part Forana 24/06/2013

Un centenar d'antitaurins protesten a Muro

La Delegació del Govern desautoritzà la concentració

Margalida Bonnín
2 min

Muro.Un any més, la temporada taurina mallorquina s'ha encetat a la plaça Monumental de Muro amb una correguda i una protesta animalista. Un centenar d'activistes es concentraren ahir per denunciar la "tortura animal", de manera pacífica i rodejats per més de 15 agents de la Guàrdia Civil, que els informaren allà mateix que el permís per a la manifestació havia estat denegat per la Delegació del Govern de l'Estat.

Tal com anuncià un tinent de la Benemèrita, l'argument de la Delegació per no donar el permís fou que aquest no s'havia sol·licitat dins el termini, que estableix un mínim de deu dies naturals d'antelació. Aída Cortecero, portaveu de l'associació convocant, ICA (Informació, Concentració i Acció), indicà que la sol·licitud s'havia hagut de fer de manera urgent set dies abans perquè la primera associació convocant, el Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA) havia retirat la petició que sí que s'havia fet a temps. "PACMA ha deixat tirats tots els antitaurins de Mallorca", denuncià Cortecero.

Segons argumentà, ICA no havia rebut cap comunicació respecte d'aquest tema i, per tant, hi havia hagut silenci administratiu i la manifestació era legal. Tot i això, els organitzadors la desconvocaren i els manifestants continuaren per compte propi. Per la seva banda, la Guàrdia Civil els identificà i els demanà els documents d'identitat un per un.

Encara que es varen viure alguns moments de tensió, la protesta fou pacífica. El punt més crispat es donà quan un assistent vestit amb una camiseta de la penya S'Abeurador de Muro va fer com si capejàs els manifestants. Llavors s'inicià un intercanvi d'insults entre els dos bàndols, que tanmateix no s'acostaren en cap moment. Poc abans que començàs la correguda, els antitaurins denunciaren que dins la plaça hi havia menors que havien entrat per la porta del darrere. Cal recordar que a les Illes Balears la llei prohibeix l'assistència de menors de 16 anys a espectacles taurins.

Els concentrats corejaren eslògans com "Mallorca no assassina, Mallorca antitaurina" i mostraren pancartes escrites en diferents idiomes dirigides als turistes que acudiren a l'acte en autocars. De turistes, però, també n'hi havia al costat dels activistes. Un grup de finlandeses aguantaren una pancarta escrita en anglès. "Ens n'hem assabentat a través del Facebook. No sabíem que a Mallorca es fessin corrides i ens sembla increïble", digué una d'elles. A més a més de l'entitat convocant, s'hi concentraren membres d'organitzacions com Arran i Baldea.

Inici de temporada

Amb la correguda de Muro, comença una temporada que enguany segurament inclourà quatre corrides més: una a Inca, una a Palma i dues a Alcúdia, els únics pobles amb places en actiu.

stats