FOC A LA SERRA DE TRAMUNTANA
Part Forana 10/08/2013

La carretera d'Estellencs, oberta 15 dies després

La velocitat està limitada als 40 quilòmetres per hora i s'hi haurà de fer feina durant dos mesos

Mercè Pinya
2 min

Palma.Els veïns d'Estellencs ja tornen a tenir tots els accessos al poble oberts. Aquestes dues darreres setmanes, els estellenquins han hagut de patir el tall de la carretera que els uneix amb Andratx, la més concorreguda per ells arran dels vincles que mantenen amb el poble andritxol, centre neuràlgic dels serveis de la zona.

El departament de Carreteres del Consell de Mallorca donà l'ordre d'orbir la via ahir horabaixa. La carretera està oberta de manera provisional i la velocitat hi està limitada als 40 quilòmetres per hora. El Consell alerta de possibles despreniments a la calçada col·locant senyalització específica al llarg de 15 quilòmetres en els dos sentits.

Els propietaris d'alguns comerços, bars i restaurants havien reclamat amb fermesa l'obertura de la carreterera. El batle d'Estellencs, Bartomeu Jover, es mostrà satisfet de la mesura, tot i que va advertir que "encara queda molt per fer".

Feina durant dos mesos

L'obertura de la carretera ha requerit la retirada de pins i mates cremats que suposaven un risc per a la seguretat de la circulació, perquè podien caure damunt la via, com també de pedres que s'havien esllavissat damunt la via.

Aquesta setmana, una quarantena d'operaris mobilitzats pel deparament de Carreteres del Consell han talat i retirat uns 400 arbres cremats a la zona de domini públic de la carretera. També han fet neta la calçada de pedres i de terra i han reparat uns 600 metres de barreres de seguretat, que igualment es cremaren, informà ahir el Consell.

Tot i l'obertura provisional de la carretera, les feines de condicionament de la Ma-10 hauran de continuar durant dos mesos. A partir de dilluns, els operaris començaran a instal·lar malles metàl·liques a la falda dels talussos per retenir els possibles despreniments abans d'arribar a la carretera.

Obertura provisional

L'arribada de les primeres pluges de finals d'estiu i les de la tardor serà crucial per determinar si la carretera pot continuar oberta. El perill d'esllavissades, provocades per la pèrdua de la contenció de la terra i les pedres que feien els pins i arbusts abans de cremar-se, és alt. Per això, de moment es parla només d'una obertura provisional.

Segons va informar ahir el Consell de Mallorca mitjançant un comunicat, la instal·lació de malles metàli·liques va en la mateixa línia de les recomanacions de l'informe sol·licitat a l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME), que aconsella que s'apliquin mesures de contenció en els vessants abans que es produeixin les primeres pluges. Així mateix, la Direcció Insular de Carreteres començarà a treballar en l'elaboració, com indica l'IGME, d'un projecte d'estabilització dels vessants més inestables amb elements de contenció i subjecció de la muntanya, amb l'objectiu de donar seguretat a la carretera a llarg termini.

stats