PROJECTE POLÈMIC
Part Forana 03/06/2013

Les aigües turbulentes del port de Maó esquitxen el PP

La polèmica mostra els populars menorquins subordinats a Palma

Maria Solá
3 min
El dragatge del port de Maó ha aixecat oposició i ha posat en dubte la capacitat del PP de Menorca per fer-se valer a Mallorca.

MaóMentre la Fiscalia de Medi Ambient de Balears manté paralitzades cautelarment les tasques del dragatge del port de Maó que Autoritat Portuària tenia previst començar el mes de març, la polèmica sobre l'abocament dels fangs a la mar s'ha traslladat ara als despatxos polítics i ha acabat per posar en dubte la capacitat de l'equip de govern del Consell de Menorca, encapçalat per Santiago Tadeo, de fer valer les seves decisions davant els companys de partit mallorquins.

PSM-Més per Menorca, amb el suport del PSOE, va aconseguir que el ple del Consell de Menorca, duit a terme dia 20 passat, arribàs a un acord unànime a través del qual s'instava l'autoritat competent del govern estatal a aclarir si el projecte s'adequa al Conveni de Londres subscrit l'any 2006 per l'Estat i que estableix que abans d'abocar els fangs a la mar s'han d'estudiar altres alternatives menys contaminants. Així mateix, se sol·licitava que es requerís a Autoritat Portuària complir les estipulacions d'aquest conveni en cas que es determinàs que l'ens gestor del port de Máo no les havia tingudes en compte.

Iniciativa del PSM

Els menorquinistes, representats al Consell per la consellera Maite Salord, varen renunciar al seu text original, més exigent, a favor del consens entre totes les forces polítiques de l'administració insular. Aquesta fita va ser àmpliament celebrada, però el PSM volia anar més enllà. La seva intenció era que el Parlament balear aprovàs el mateix document, que es va presentar en aquest cas en forma de proposició no de llei.

La sorpresa va arribar dimecres a la Comissió de Medi Ambient del Parlament. El diputat de la formació nacionalista, Nel Martí, va entrar a la sala tranquil: estava disposat, com ja va fer Salord, a deixar a un costat el text presentat en un primer moment per afavorir l'aprovació d'un document similar al ratificat pel Consell insular.

No obstant això, el que havia de ser una reunió rutinària es convertí en un encontre tibant, durant el qual els diputats menorquins del PP votaren en contra de la proposta que reproduïa literalment l'acord de la màxima institució menorquina.

"És absurd i incomprensible", assenyala Martí, que considera que aquesta situació ha posat sobre la taula la debilitat del PP menorquí. "El fet que els mateixos diputats populars de l'illa no donin suport a una proposta aprovada pel Consell deslegitima el seu president i demostra la seva submissió a les directrius dels seus col·legues de Mallorca", afegeix.

A més, el diputat menorquinista apunta que el mateix PP registrà un dia abans de la Comissió de Medi Ambient una esmena a la seva proposició no de llei que, precisament, contenia el mateix text aprovat pel Consell i que hores abans de l'inici de la reunió fou retirada. "Les trucades al mòbil que reberen alguns parlamentaris populars de Menorca durant la reunió posen de manifest que algú del PP mallorquí volia posar fre a l'aprovació de la proposta", afirma Martí.

Per part seva, el president del Consell nega qualsevol distanciament amb el seus companys de Palma. "Hi ha una coordinació absoluta entre nosaltres", diu Tadeo, qui pensa que les crítiques del PSM formen part de la seva feina de "fiscalització" com a partit de l'oposició. "És el discurs que han mantingut durant els darrers dos anys i el que mantindran durant dos anys més".

El cap de l'executiu insular ha restat importància al fet que el Parlament no aprovàs el mateix document que el Consell. "De vegades la política té aquestes coses", admet, tot i que deixa clar que el dragatge s'ha de portar a terme amb totes les garanties mediambientals i respectant la normativa existent.

També la diputada del PP de Menorca, Eulàlia Llufriu, present dimecres passat a la Comissió de Medi Ambient, s'ha defensat al·legant que el seu grup va formular una proposta durant la comissió que va ser refusada tant pel PSM com pel PSOE. "El nostre objectiu era acordar una proposició absolutament objectiva i aclaridora amb la voluntat de tancar la porta a possibles interpretacions i eliminar qualsevol ombra de dubte sobre el dragatge", indica.

En aquest sentit, Martí subratlla que la intenció dels populars era aprovar un text que no qüestionava si Autoritat Portuària havia complit o no el Conveni de Londres. "Nosaltres posam en dubte que l'ens gestor hagi actuat en tot moment seguint els protocols del conveni i per això no vàrem acceptar la proposta del PP".

Aquest posicionament és compartit pels socialistes, que han aprofitat l'ocasió per denunciar el que consideren un "menyspreu" de Tadeo al paper del Consell com a cambra de representants del ciutadans de l'illa. "La posició unànime de l'administració insular sí que és important, com a mínim, per als milers de persones i entitats que s'han posicionat en contra del dragatge sense descontaminació prèvia", manifesta el PSOE.

stats