FELANITX
Part Forana 30/04/2014

Els afectats per la línia d’alta tensió entre Petra i Portocolom s’organitzen

Es crea la plataforma Pus Esteses contra el projecte de Red Eléctrica es Bessons-Portocolom

Margalida Bonnín
3 min

Felanitx.Els afectats per la línia d’alta tensió que Red Eléctrica Española té projectada entre la subestació dels Bessons (Petra) i la de Portocolom es constituïren ahir en la plataforma Pus Esteses, per lluitar perquè la infraestructura no es dugui a terme tal com està plantejada. Unes 120 persones, entre les quals també hi havia afectats per altres línies com la de Santanyí-Cala d’Or, es reuniren al Casal de Cultura de Felanitx per informar-se i traçar l’estratègia a seguir.

Disposats a fer pressió social perquè es canviï el projecte, una de les primeres accions que duran a terme és la presentació d’al·legacions individuals, que permetin, si més no, retardar-ne el procés administratiu. Per altra banda, es donarà informació als afectats i es lluitarà per implicar-hi també els ajuntaments per on passa la línia: Felanitx, Manacor i Vilafranca.

El projecte

La línia elèctrica, de 66 kv, tindrà una longitud aproximada de 24 quilòmetres i inclourà 65 torres d’entre 30 i 40 metres d’altura, amb una base de 15 metres quadrats en els 20 quilòmetres en què serà aèria. Aquest projecte ha de complementar l’altra línia de 66 kv que ja cobreix aquest traçat i que està feta quasi completament en línia recta. Tal com està projectada, la línia nova no és paral·lela a la ja existent, sinó que fa voltes i passa per dins la zona ANEI del Fangar.

La proposta que, en un principi, defensa la plataforma és que es reforci la línia ja existent o bé que la nova sigui completament soterrada, per així evitar l’impacte paisatgístic.

Els afectats per la línia d’alta tensió ja han mantingut les primeres reunions, tant amb la Direcció General d’Indústria com amb la comissió balear de Medi Ambient. Segons informà ahir Maria Oliver -una de les assistents a les trobades, tot i que no n’és afectada-, des d’Indústria els van comunicar que ja hi ha en marxa un altre projecte alternatiu, que reforçaria la línia existent, desviant-la tan sols un 20%. De totes maneres, ningú encara no ha vist aquest suposat segon traçat.

Per altra banda, la informació que arriba és confusa i sovint contradictòria. Mentre que Indústria al·lega que la intenció de Red Eléctrica és desmuntar la línia actual per deixar tan sols la nova, per part de Medi Ambient “ens explicaren que això es diu sempre però no es fa mai”, digué Oliver. La gran absent, de moment, és Red Eléctrica, amb la qual no s’ha pogut contactar. “No li posam cara, no té fesomia”, apuntà una de les perjudicades.

Compromís dels ajuntaments

Interpel·lat pel públic, el batle de Felanitx, Biel Tauler (PP), es comprometé a donar suport polític als afectats i posar-se en contacte amb els altres ajuntaments implicats. Segons explicà el primer edil, l’any 2011 el Consistori ja va rebre un avantprojecte de la línia d’alta tensió i en va emetre un informe no vinculant en contra, en què se sol·licitava que aquesta anàs soterrada.

Molts dels assistents ahir a la reunió no tenien pràcticament cap informació sobre el projecte. Mentre els ponents explicaven el traçat, alguns d’ells situaven en el mapa on era ca seva. El document a què han tingut accés o que pogueren veure per primera vegada ahir està fet damunt un mapa del 2008 i, per tant, les cases que s’han construït després no hi surten grafiades.

“Com si te la posassin al corral”

Tal com s’explicà ahir, la línia elèctrica no pot passar per damunt els habitatges i per llei ha de deixar com a mínim set metres de distància. “És com si te la posassin enmig del corral”, va exclamar un dels assistents en sentir-ho. Durant la xerrada, es mencionaren alguns casos concrets. En el seu pas per l’olivar de la finca d’Albocàsser, per exemple, s’hauran de talar tres fileres d’arbres per evitar el risc d’incendi.

stats