MEDI AMBIENT
Part Forana 26/05/2017

Es Trenc recupera el seu terreny

Mentre espera convertir-se en parc, la retirada de xibius fixos retorna l’arenal a la postal més natural

Miquel Barceló
3 min
ENDERROCS EN TRES DIES Els sis xibius d’obra, ubicats entre sa Ràpita i la Colònia de Sant Jordi (al fons de la imatge), on encaixa la platja del Trenc, han estat esbucats per donar entrada a un model de quiosc desmuntable menys impactant. Una vegada licitats els lots de servei de platja, aquesta propera setmana, es començaran a instal·lar xibius de fusta.

CamposLa zona del Trenc-es Salobrar de Campos avança en el camí cap a la declaració de Parc Natural a cop de modificacions controvertides de l’avantprojecte, en fase d’estudi tècnic i debat parlamentari, especialment pel que fa a zones d’estacionament i també en l’eliminació de tots aquells elements que, amb la Llei de costes a la mà, suposen una barrera per assolir la màxima categoria de preservació de tot l’entorn.

Si ara fa quatre anys s’esbucaren els 13 blocs de 68 apartaments a ses Covetes, aixecats il·legalment amb autorització de l’Ajuntament a principis dels anys 90, durant aquesta setmana l’estampa del Trenc ha guanyat color natural després de l’enderrocament dels sis xibius de formigó de la zona (un a sa Ràpita, dos a ses Covetes i tres a la resta d’arenal verge). Això ha estat dictat per sentència judicial i en compliment de la Llei de costes. Ara, al Trenc només hi queden els ‘nius’ de metralladora construïts durant la Guerra Civil.

El restabliment de l’espai natural ha suposat retirar de la primera línia un total de 750 tones de formigó i altres residus sòlids dels quioscos de platja que durant més d’un quart de segle han servit de punts d’avituallament de banyistes i visitants de l’Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI) més emblemàtica de les Illes, camí de convertir-se en un nou Parc Natural. Per primera vegada en molts anys, la platja més famosa de les Balears ha iniciat la temporada òrfena de gandules, para-sols i socorristes, atès que l’Ajuntament no ha pogut licitar els serveis de platja fins que no s’han esbucat els xibius d’obra, actuació que s’ha endarrerit també pels informes de Medi Ambient que exigien no començar l’enderrocament durant el període de nidificació de les aus silvestres.

Propera licitació de lots

Una vegada que els quioscos d’obra han desaparegut de l’escenari turístic, l’Ajuntament es disposa a licitar els cinc lots de gandules i sis lots de xibius desmuntables de fusta que hauran de ser retirats en acabar la temporada turística.

Els nous establiments no poden ocupar més de 20 m2 (un terç del que ocupaven fins ara), amb un annex de terrassa no superior a 50 m2. Amb això, els punts de servei de beguda i menjar seran menys impactants i també es veuran més limitats quant a operativitat. Així mateix, cal destacar que els nous punts de xibiu no podran situar-se en el mateix indret que ocupaven els fixos. A més, hauran de mantenir una distància mínima de sis metres respecte de les dunes i àrees de vegetació.

Aquest dilluns acaba el termini per a la presentació de les pliques. Tres dies després, el dimecres 31 de maig, s’han de conèixer els nous concessionaris, segons ha informat l’Ajuntament de Campos.

Sebastià Sureda, regidor d’Urbanisme i Hisenda, subratlla que “molta gent s’ha interessat per la licitació”, tot i els canvis obligats arran dels nous models de xibiu que s’instal·laran, amb una gran reducció de l’ocupació.

L’any passat, l’Ajuntament ingressà 1,3 milions d’euros per l’explotació de serveis de platja. “Enguany és una incògnita, perquè partim d’un mes menys de servei, tenint en compte que el maig ha estat un mes de gran afluència”, explica Sureda. A més, adverteix que “estam davant un any atípic” pel que fa a les concessions que es realitzaven amb més ocupació de superfície.

El que sí que ja funciona, diu Sureda, és la zona blava d’estacionament de ses Covetes, que ocupa un lateral de la carretera municipal que connecta el nucli amb la carretera Campos-sa Ràpita.

Precisament aquest enllaç ha estat reasfaltat fins a la intersecció amb el vial de ses Covetes cap a la carretera amb ses Salines. Ara s’hi permet el trànsit en doble sentit. Queda per arreglar el darrer quilòmetre fins a arribar al nucli de ses Covetes, principal porta d’entrada a la platja del Trenc, on hi ha la zona blava d’estacionament i que fa anys que es troba en molt mal estat.

stats