Part Forana 11/05/2017

S'Arenal de Portocolom, barrat amb formigó pel conflicte entre Ajuntament i propietat

La família España-Rosselló s'afarta del Consistori, que ha permès durant anys l'ús públic de la parcel·la, sense pagar per l'expropiació

Miquel Barceló
3 min
El cotxes hauran d'aparcar a una vorera de la carretera amb el consegüent perill que això crea pels vianants.

PortocolomUna parcel·la de 8.600 metres quadrats, a primera línia de s'Arenal de Portocolom, grafiada com a zona verda en el planejament urbanístic, ha estat tancada aquest dijous per la propietat del terreny, la família España-Rosselló, a l'espera que el Jurat Provincial d'Expropiació Forçosa (JPEF) fixi la valoració del terreny i abans que la justícia obligui l'Ajuntament a executar i liquidar l'adquisició de la finca.

En plena onada de restriccions de vehicles a determinades platges de la costa del Llevant, el cas de s'Arenal de Portocolom afegeix més al banyat. Aquí el conflicte es manté perquè l'Ajuntament no ha pagat el preu del solar i, retardant la solució al problema, durant anys l'ha gestionat com a espai públic per facilitar l'arribada en cotxe de banyistes a aquesta part de la ribera del port de Felanitx, on molts dies s'han acumulat fins a 70 vehicles.

Aquest dijous matí la propietat hi ha instal·lat blocs de formigó que eviten l'entrada en cotxe al solar. El terreny només està separat de la platja per la carretera de la urbanització sa Punta, que envolta la zona de s'Arenal i que està formada per dues platges: s'Arenal de les Dones i s'Arenal dels Homes, que estan a fregar, i que un temps rebien per separat, segons el sexe, els banyistes.

La parcel·la objecte de litigi fou cedida el 1988 a l'Ajuntament en compensació per la urbanització de sa Punta 3, que el 1991 quedà desclassificada en aplicació de la Llei d'Espais Naturals (LEN). La Llei declarava s'Algar (just a la vora de la gran urbanització de sa Punta) com a Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI) i barrava la possibilitat de posar-hi més ciment. La demanda de compra per part de la propietat trobà suport judicial el 2006, quan un jutjat de primera instància sentencià la condició de zona verda pública dins un espai urbà, per la qual cosa l'Ajuntament estava obligat a adquirir-la. El 2012, la propietat fixa en 5,5 milions d'euros el preu del solar de primera línia, xifra que elevà a 7,3 milions el 2012, lluny dels 3 milions amb què valorava inicialment el preu de la parcel·la, després de veure denegada la urbanització de sa Punta 3.

Moment en què s'instal·len els pilons de formigó que barren el pas als cotxes.

"Cap dels diferents consistoris ha volgut executar l'expropiació i resoldre la liquidació dels terrenys, per la qual cosa, mentre el litigi no es resolgui, el solar romandrà tancat", ha explicat aquest dijous un representant de la família a l'ARA Balears. "Esperarem que el Jurat Provincial d'Expropiació Forçosa fixi el preu. A partir de llavors, o l'Ajuntament paga el solar o haurem de seguir per la via judicial amb el perjudici que això podria causar a les arques públiques, en tant que al final s'hagin de pagar els interessos de molts anys d'espera", ha afegit el portaveu familiar.

El precedent de Valldemossa

Els cas de s'Arenal de Portocolom guarda moltes semblances amb la ja ferma indemnització de l'hort de la Cartoixa de Valldemossa, en què l'Ajuntament, al final d'un llarg procés judicial, per sentència del Tribunal Suprem, haurà de pagar 7,5 milions per 2.300 metres quadrats de terreny expropiat. En aquest conflicte, el preu marcat pel Jurat Provincial d'Expropiació Forçosa, lluny dels dos milions inicialment oferits per l'Ajuntament, fou reconegut pel Suprem. En el cas de Portocolom, "l'Ajuntament sempre ha dilatat tancar el conflicte i els diferents consistoris s'han passat la bolla de l'un a l'altre, i pot ser que quan se n'adonin ja els resultarà massa grossa", creu la part demandant.

stats