MANACOR
Part Forana 26/06/2013

Son Macià reivindica amb un mercat la qualitat de la vida rural

L'associació Beniulpech farà un mercat cada dissabte a la plaça

Mercè Pinya
2 min

Manacor.Són un grup de petits productors i artesans de Son Macià, a Manacor, que s'han organitzat per crear un mercat rural a la plaça del poble tots els dissabtes d'estiu. Les seves edats van des dels 24 anys fins als 60 llargs, i els uneix l'àmbit geogràfic -els voltants de Son Macià- i l'elaboració de productes amb el màxim respecte pel medi amient i la salut de les persones.

Parada comunitària

Aquest dissabte, el mercat rural de Son Macià es posarà en marxa per primera vegada i el seu horari, informen des del col·lectiu que l'impulsa, l'associació Beniulpech, "serà diferent del d'altres mercats tradicionals, ja que obrirà a les sis de l'horabaixa" a la plaça del poble.

El mercat disposarà d'una parada comunitària de fruita, hortalissa, mel i diversos productes elaborats de manera artesana. S'hi podrà trobar confitura, pa i rebosteria, ous, albercocs secs, vi i fins i tot cervesa artesana.

Producte local

Nofre Fullana és el portaveu de l'associació de pagesos i artesans de Son Macià i explica que "tres dels setze productors ja tenen el certificat en producció ecològica i la resta estan en vies d'aconseguir-lo". En aquest sentit, els objectius del mercat són "posar en valor els productes locals que d'una altra manera no arriben al públic, fomentar l'agricultura ecològica i el respecte per les varietats locals, la venda directa sense intermediaris i a un preu just, a més de recuperar i compartir la cultura agrària local".

Amb tot, aquest col·lectiu, que pren el nom de la possessió de Son Macià en temps de la Mallorca musulmana, pretén també amb aquesta iniciativa anar molt més enllà de fer una simple compravenda. Fullana assegura que la filosofia de Beniulpech és la de "tornar als orígens", però alhora "contribuir que el poble estigui un poc més viu". Per això, aquest dissabte dia 29 hi haurà contacontes per a infants, es farà un taller d'elaboració artesana d'herbes dolces i un concert de Tomeu Quetgles Trio.

"Ens agradaria que els joves, després d'anar a nedar a les cales verges de la zona, s'aturassin a fer una volta pel mercat i les activitats culturals i visquessin el poble", apunta Nofre Fullana, qui afegeix que la intenció del grup és, per ventura, organitzar-se més endavant en una cooperativa de producte local i sortir dels límits geogràfics de Son Macià. De moment, emperò, tenen clar que cada dissabte d'estiu hi haurà activitat assegurada.

stats