ANYADA 2015
Part Forana 22/11/2015

Santa Maria destapa el primer vi de l’any

Tot a punt per a la XIII edició de la Festa del Vi Novell

Ara Balears
2 min
El brot de pi indica que el vi novell ja està a punt i també s’entrega cada any a dues persones: una del poble i una d’externa. Així és com s’inicia aquesta festa de Santa Maria.

PalmaFresc, afruitat i jove. El primer vi de la temporada, veremat fa tan sols uns mesos, és el que es destapa en la festa del vi novell de Santa Maria del Camí, una iniciativa creada per reivindicar els cellers del municipi i que s’ha convertit en una tradició, acompanyada dels seus rituals.

Un d’ells és l’entrega de les insígnies del brot de pi, que encetarà la XIII edició d’aquesta festa dijous que ve. Els guardons es donen cada any a un personatge santamarier i a un altre d’extern. Enguany seran per a la santamariera Benita Fiol i per al cuiner Tomeu Caldentey, primer xef mallorquí que va aconseguir una estrella Michelin.

Fiol és testimoni d’un celler fundat al voltant del 1800 i avui ja tancat. “Aquest brot de pi per a Benita és un homenatge a la gent que tota la vida i de manera silenciosa han tirat endavant el món de la vinya a Santa Maria”, explica Ramon Servalls, director del celler Macià Batle. L’altre guardó agraeix la tasca feta per Caldentey en la promoció dels vins del municipi del Raiguer.

Les festes continuaran amb un tast de vi dirigit divendres, a càrrec del somelier Antoni Vich, i continuaran dissabte amb l’organització de rutes amb trenet per visitar els cellers i la inauguració d’una exposició dedicada a la cooperativa catalana Falset-Marçà. Tot seguit, es donarà el sus oficial a la XIII Festa del Vi Novell. El pregó serà a càrrec de l’escriptor Biel Mesquida i després se celebrarà l’agermanament amb la cooperativa tarragonina i el simbòlic trencament de l’aixeta de la bóta de vi a càrrec de les autoritats, per simbolitzar que ja corre el vi novell. Com mana la tradició, l’Ajuntament entregarà el brot de pi als vinaters perquè el puguin penjar al portal del celler, un gest que significa que el vi ja està obert en aquell celler.

La V Festa de la Tapa clourà els actes al vespre, quan el líquid es podrà maridar amb plats com l’aguiat de sípia o el frit mallorquí.

Singularitat

“Aquesta festa va néixer per donar un poc de renom als nostres cellers, i ho ha aconseguit”, explica Marilena Borràs, regidora de Promoció Econòmica. “Santa Maria deu ser el poble de Mallorca amb més tradició vinícola de l’illa”, continua Servalls. “Cal recordar que després de la fil·loxera va ser el primer poble que va tornar a plantar vinya”, afegeix.

En l’edició d’enguany, hi participen vuit cellers del municipi. Són Jaume de Puntiró, Macià Batle, Bodegues Àngel, Son Crespí, Vins Rubí, Ramanyà, Sebastià Pastor i el celler 7103. Tots ells obriran les primeres bótes de vi. També hi prendran part fins a 21 bars i restaurants, que oferiran les seves tapes per dos euros dissabte vespre.

Bona anyada

Tot i que la sequera farà que no sigui de les més abundants, l’anyada 2015 es preveu de bona qualitat, explica Servalls. Les calorades de l’estiu han tingut com a conseqüència un raïm amb més poc pes.

La Denominació d’Origen Binissalem, en la qual s’inclou part del vi produït a Santa Maria, n’ha collit devers 2.000.000 de quilos. El 75% correspon a varietats de raïm negre, mentre que la quarta part restant és de raïm blanc.

stats