EIVISSA
Part Forana 28/06/2013

Sant Antoni legalitza devuit urbanitzacions

Les noves Normes Subsidiàries les considera Assentaments en Medi Rural gràcies a la llei Company

David Ventura
2 min
Can Llaudis és un dels nuclis irregulars que es legalitzen a Sant Antoni de Portmany. També és el cas d'urbanitzacions de costa com Punta Galera i Loma Pinar.

Eivissa.El ple municipal de l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany aprovà ahir, amb els vots a favor del PP, els vots en contra de PSOE-Pacte i l'abstenció d'El Pi-Eivissa, les noves Normes Subsidiàries (NS) del municipi, una reglamentació que es publicarà al BOIB perquè, posteriorment, s'obri un termini de 45 dies perquè els ciutadans puguin presentar-hi les al·legacions que considerin pertinents.

Un dels elements més rellevants de les noves normes és la legalització de zones que es van urbanitzar de manera informal i irregular durant els anys seixanta i setanta, en plena anarquia urbanística del franquisme, arees molt diverses entre si que inclouen des de barris sorgits del no-res on immigrants provinents de la Península van construir-se la seva pròpia residència -Can Llaudis- fins a suburbis de Sant Antoni, com Can Tomàs, o urbanitzacions de costa pensades com a segona residència d'estiuejants -Punta Galera, Loma Pinar. No obstant això, tots aquests nuclis tenen unes mateixes característiques: pateixen una manca de serveis -especialment de sanejament-, acostumen a obtenir aigua de pou i, en molts casos, no tenen ni voreres.

Aquestes àrees, a partir d'ara, es converteixen en Assentaments en Medi Rural (AMR), una figura creada per la Llei de mesures urgents d'ordenació urbanística aprovada el 2012 i que, segons l'Ajuntament, ha servit per adequar el plantejament urbanístic a la realitat. "No es tracta de legalitzar a discreció", va assegurar ahir el regidor d'Urbanisme, Pepe Torres, "l'objectiu és intentar oferir una solució a les coses que s'han fet malament en el passat i ordenar-les".

L'oposició critica la regularització

Aquestes zones regularitzades, a més, podran créixer entorn d'un 30% i aquesta és la base de la crítica que realitzà el portaveu del PSOE-Pacte, Pep Marí Marge : "En algunes zones aquest creixement és escandalós, com a Punta Galera, on la regularització és una excusa per créixer en un sòl que fins ara era rústic". Pep Marge es queixà també que l'objectiu final d'aquestes normes ha estat "beneficiar alguns amics".

Aquesta opinió és compartida pel portaveu d'El Pi-Eivissa, Jaume Ferrer, qui va assegurar que aquesta mesura "beneficiarà els infractors", encara que també entenen que és una "solució per a moltes persones", tot i que creuen que la figura de l'Assentament en Medi Rural no és més que una manera de crear "sòl urbà, però de mala qualitat, sense serveis".

Amb el nou desenvolupament de les unitats d'actuació i els urbanitzables, l'Ajuntament obtindrà fins a 641.000 metres quadrats de zones verdes.

Sa Talaia de Sant Antoni no es considera sòl rústic, sinó que és tractada com a zona verda, malgrat ser un espai boscós. També es preveu una ampliació de les àrees industrials de Sant Rafel i ses Païsses, i marca com a zona urbanitzable l'àrea on ara es troba el camp de futbol municipal, un aspecte que va provocar crítiques del portaveu de PSOE-Pacte, Pep Marí Marge , que va vaticinar que aquesta zona es convertirà en una discoteca: "Vostè ja sap qui ho comprarà i per a què s'utilitzarà, però no ens ho diu", va comentar el portaveu socialista al regidor d'Urbanisme.

stats