Part Forana 11/04/2014

S’adjudiquen les obres del teatre Principal d'Inca per 1,4 milions menys

Dragados guanya el concurs amb un pla per fer la reforma en 10 mesos

Margalida Bonnín
2 min
S’adjudiquen les obres del teatre Principal per 1,4 milions menys

IncaUna UTE formada per Dragados i Coexa al 50% ha estat la guanyadora del concurs per fer la reforma del teatre Principal d’Inca. El projecte preveu que la rehabilitació costi 3,4 milions d’euros (2.861.571 més IVA). Aquesta quantitat suposa una rebaixa d’1,4 milions respecte del pressupost que havien previst els tècnics de l’Ajuntament. També se n’ha disminuït considerablement la durada. Si el concurs establia un màxim de 15 mesos, el projecte guanyador preveu que en durin 10.

Tot i les xifres, la de Dragados (inclosa en el grup ACS, presidit per Florentino Pérez) no fou l’oferta més econòmica que es presentà, sinó la quarta. Guanyà el concurs gràcies al projecte tècnic, que inclou un paquet de millores per valor de més de mig milió d’euros. Pel que fa a la durada, les bases donaven molta importància que es rebaixàs. De les setze empreses o UTE que s’hi han presentat, només una ha oferit una durada major de deu mesos.

A partir d’avui, les empreses tenen tres dies per presentar-hi al·legacions. Després, pertocarà a la Fundació Teatre Principal adjudicar definitivament les obres. El regidor d’Urbanisme, Felip Jerez, indicà que es preveu que dia 15 de maig ja hi pugui haver picapedrers fent feina al teatre. Per tant, si no hi hagués imprevistos, podria estar llest a finals de març de 2015.

Alegria i sospites

El batle, Rafel Torres, es manifestà molt content de començar a veure realitzar-se un projecte que “a principi de legislatura pareixia un somni”. L’oposició es mostrà satisfeta, però manifestà dubtes. “Ens estranya que se’n pugui abaixar tant el cost i temem que sorgeixin problemes”, indicà el portaveu dels Independents, Àngel Garcia. Per part seva, Antoni Rodríguez, de MÉS, recordà que l’empresa guanyadora és la mateixa que construí el polèmic mercat cobert, que patí anys de retard i un sobrecost de 2,3 milions d’euros. Xavier Ramis, del PSOE, desitjà que les obres es facin “correctament”.

Totes les sospites es funden en l’experiència d’un municipi que encara rep reclamacions de les obres del mercat cobert. També té altres fronts oberts, com els aparcaments de la plaça de Mallorca, que costaren 122.000 euros més. Les instal·lacions pateixen deficiències i l’Ajuntament ha hagut d’iniciar els tràmits per recuperar la concessió. Una altra obra que tingué un gran sobrecost fou la piscina municipal coberta, que costà 1,2 milions extra. Igualment, l’Ajuntament n’ha de recuperar la concessió perquè l’adjudicatària no paga les factures del corrent.

Finançament

Si no hi ha cap imprevist, el finançament de les obres del teatre està garantit. La meitat del cost s’ha de sufragar amb els fons europeus Feder. Ara bé, tal com alertà Rodríguez, l’ajut europeu es calcula sobre el pressupost que ha presentat l’empresa. Per tant, si finalment l’obra és més cara, la part corresponent no es podrà sufragar amb aquests doblers.

L’altra meitat la suporten els tres membres de la Fundació Teatre Principal: Ajuntament, Govern i Consell a parts iguals. La institució autonòmica i la insular pagaran a terminis, fet pel qual el Consistori ha hagut d’avançar la seva part. Per fer-ho, ha agafat diners del superàvit municipal.

stats