Inca
Part Forana 22/06/2013

Rafel Torres: 'La gestió privada no encarirà l'aigua'

Margalida Bonnín
3 min

Avui feis balanç de mig mandat. De quin objectiu assolit us sentiu més orgullós?

Hem aconseguit el compromís de construcció de la ronda nord, una infraestructura imprescindible. Les polítiques socials també han estat prioritàries i això és reconfortant.

Quin ha estat el moment més dur?

La imputació, sense cap dubte. Foren deu dies que vaig passar en una situació que no desitj a ningú, molt dura sobretot per a l'entorn familiar, que és qui la pateix i no l'entén.

I a l'entorn polític, com és avui la vostra relació amb Pere Rotger?

Tenim una relació normal, de respecte mutu. Cadascú fa el seu camí.

Us presentareu a la reelecció l'any 2015?

La decisió encara no està presa. En molts moments he pensat a no continuar. Si avui continuu com a batle, és per un compromís que la meva dona m'obligà a complir amb els votants. El 2015 és lluny, la feina de gestió encara no està consolidada i he de meditar la decisió.

El vostre programa electoral prometia la creació de 2.000 llocs de feina que havien d'arribar gràcies a la construcció d'un tercer polígon. És necessari un nou polígon ara que els altres dos es buiden?

Inca, en temps de bonança, va perdre oportunitats pel fet de no disposar de sòl industrial i avui, segurament, part de la crisi que patim és deguda que les empreses que volien venir en el seu moment no ho varen poder fer i ara estan ubicades en altres indrets. Algun dia la situació econòmica canviarà en positiu i llavors Inca ha de poder continuar liderant la recuperació econòmica del sector industrial.

Durant aquests anys, us heu desmarcat en diverses ocasions de la línia del PP balear. Un exemple és el de la vostra actitud davant la Llei de funció pública.

Dins un partit gros sempre hi ha d'haver diferents sensibilitats, però han de ser unificadores i no excloents. Puc tenir divergències en l'àmbit autonòmic o estatal, però no les prioritz. Tenim clar que feim part d'una formació política gran, de caràcter nacional, però també tenim caràcter propi com a inquers. Amb la Llei de funció pública analitzàrem tots aquells llocs de feina en què el català podia ser un mèrit i tots aquells en què havia de ser un requisit, i així ho argumentàrem i ho presentàrem.

Hi ha lloc per al regionalisme en el PP balear?

Sí. El PP d'Inca és regionalista. Ens sentim orgullosos de ser mallorquins, defensam la nostra llengua, la nostra tradició i la nostra cultura, i no renunciam a ser espanyols. Formam part d'aquest conjunt i defensam com ningú " lo nostro ". Tenim, per exemple, els premis de narrativa en català més importants que hi ha a Mallorca.

Inca privatitzarà l'aigua per tenir doblers per a la reforma del teatre Principal?

Sí. En un primer moment, la privatització de l'aigua es va plantejar per pagar les nòmines del personal. Passada aquesta època crítica, avui podríem assumir el cost de la reforma i avançar la part que aporten el Govern i el Consell sense externalitzar el servei de l'aigua, però això ens llevaria la tranquil·litat econòmica que hem aconseguit amb la nostra gestió. Val més la pena optimitzar un recurs municipal, com és l'aigua. Garantim, però, que es tracta d'un bé públic i que no n'apujarà la taxa. A l'oposició, el que li preocupa, més que l'aigua, és que nosaltres farem l'obra més important del municipi dels darrers anys.

Parlem de salut. Un cas com el d'Alpha Pam s'hauria produït amb un altre gerent?

Vull pensar que aquest cas no és fruit de la política sanitària actual, sinó de les circumstàncies particulars que es varen donar. Tots els gerents que hi ha hagut a l'Hospital d'Inca han canviat perquè han promocionat, no perquè fessin la feina malament. El cas de Félix Sánchez fou diferent, ja que se'l carregà el conseller perquè volia canviar l'estructura de l'IB-Salut.

Mesquida criticà el fet que el batle d'Inca fos qui nomenava el gerent.

Jo no el nomenava. Allò que sí que és cert i segur és que és bo que se'm tingui en compte en les decisions que afecten el municipi d'Inca, i a mi el dia a dia de l'hospital m'afecta. La gent no va al govern ni a la conselleria a queixar-se, sinó al despatx del batle.

Abaixar els impostos és una mesura populista?

Creim que ha arribat el moment d'alleujar les nostres famílies de càrrega impositiva, perquè ho passen malament. Hem fet els deures i ho hem de compartir amb els ciutadans. Podríem fer un sopar o donar una bossa del Dijous Bo. Tot això sí que eren mesures populistes.

stats