INCA
Part Forana 02/08/2013

Quatre empreses opten a gestionar l'aigua

L'Ajuntament analitzarà les propostes a l'agost i el servei es podrà adjudicar a final de setembre

Margalida Bonnín
2 min

Inca.El 31 de juliol finalitzà el termini per presentar propostes per la gestió de l'aigua d'Inca amb 4 empreses interessades: Valoriza Agua SA (filial del grup Sacyr Vallehermoso), Aqualia Gestión Integral del Agua SA (pertanyent al grup FCC, Fomento de Construcciones y Contratas), Aigües Inca SLU, que segons informà l'Ajuntament segurament és l'empresa creada específicament per a aquest concurs per SOREA (filial de la multinacional AGBAR, Aguas de Barcelona); i la UTE formada per les empreses Costera d'Aigües i Serveis SA, Comes SA i Gestalis Project Management SL.

Segons informaren ahir des del Consistori inquer, durant aquest mes d'agost l'equip tècnic de l'Ajuntament es dedicarà a analitzar les quatre ofertes presentades i possiblement a final de setembre ja es podrà anunciar quina és l'empresa contractada. El més probable és que una de les companyies multinacionals aconsegueixi el servei a la capital del Raiguer, ja que una de les clàusules del plec de condicions, acceptada després de l'al·legació d'una particular, exigeix a les empreses experiència en poblacions de més de 20.000 habitants.

AGBAR, multinacional dominada per la companyia francesa Suez, és la líder en el mercat estatal, atès que gestiona l'aigua del 30 per cent de municipis de més de 10.000 habitants a l'Estat i també és l'empresa que té més presència a les Illes Balears. Segons el mapa de serveis de subministrament d'aigua publicat pel Govern l'any 2012, SOREA és present a Alaró, Algaida, Ariany, Costitx, Lloret de Vistalegre, Sineu, Maria de la Salut, Montuïri, Santa Eugènia, Porreres, ses Salines (incloent-hi la Colònia de Sant Jordi), Santanyí, Alaior, Ciutadella (el nucli urbà i la urbanització de la Serpentona), es Castell i Maó (el nucli urbà).

Per la seva banda, Aqualia es presenta a ella mateixa com la tercera companyia d'aigua al món i gestiona l'aigua als municipis de Sóller, Llucmajor, Sant Josep de sa Talaia i tot Formentera. També amb presència internacional, Valoriza Agua SA presta servei a més de tres milions de persones, tot i que encara no té presència a les Illes.

Finalment, la UTE que hi concursa està formada per l'empresa Costera d'Aigües i Serveis SA, amb seu social a Sant Llorenç del Cardassar; Gestalis Project Management, amb seu a Palma i activitat en alguns projectes internacionals; i Comes SA, amb seu a una població de Tarragona.

Fi d'un procés polèmic

La privatització de la gestió de l'aigua a Inca ha marcat aquest curs polític a la capital del Raiguer. Totes les formacions de l'oposició s'hi han manifestat en contra i han dut a terme diferents accions per aturar-la, sense resultat. Finalment, el Partit Popular, que governa amb majoria absoluta, formarà la mesa de contractació en solitari, sense la participació de cap grup de l'oposició.

Igual que en molts dels processos de privatització de serveis duits a terme als municipis en època de crisi, el motiu que argumenta el Consistori per privatitzar la gestió de l'aigua és aconseguir liquiditat, en el seu cas per avançar la meitat del cost de la reforma del teatre principal, és a dir, 2,5 milions d'euros.

stats