EIVISSA
Part Forana 30/06/2013

Pilar Marí: "Hem de refer un equip de govern que estava fracturat"

És l'alcaldessa d'Eivissa, està llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia i s'autodefineix com una "política vocacional"

David Ventura
4 min

Quines són les vostres prioritats?

Garantir les prestacions per evitar l'exclusió social. L'altra prioritat és la dinamització econòmica i recuperar llocs de feina. Com es pot fer? Nosaltres vivim del turisme i podem contribuir a l'augment de visitants si tenim una ciutat funcional, pràctica, còmoda, ben cuidada. També hem de destinar més i millors recursos a l'escola municipal de formació.

Heu detectat un augment de la pobresa a la ciutat?

Sí. Hi ha una realitat més visible, que és que la gent que necessita dormir als albergs o que ha de fer ús dels serveis de Càritas té bon servei, però també hi ha gent que està rebent ajut a través dels serveis socials de l'Ajuntament i que ningú no ho diria.

Parlem d'un conflicte en punt mort: Eivissa Centre. El projecte de reforma urbanística està paralitzat; tenim un bloc de pisos en estat ruïnós -l'edifici Santa Margarida-; l'antiga Delegació del Govern, en el mateix estat, i encara no sabem quan s'instal·laran els nous jutjats. Quin full de ruta té l'Ajuntament?

Hem de liquidar les empreses mixtes que va crear l'Ajuntament i que havien d'impulsar aquest projecte: Itusa i Imvisa comporten un gran perjudici econòmic. En el cas dels jutjats, s'ha de reprendre el tema amb el Ministeri de Justícia, perquè s'ha fet una permuta però encara no se n'ha fet la recepció. Pel que fa al bloc de Santa Margarida, hi ha una dona que es nega a abandonar l'edifici i l'Ibavi està fent gestions per vendre els terrenys i cercar una sortida a aquesta persona. Després, la finca s'esbucarà. Allò s'ha convertit en una mena de zona zero, amb tants edificis abandonats.

El tema de la brutor és una constant a la ciutat. Tan difícil és que Vila estigui neta?

Necessitam una nova contracta. Hi ha molt personal, però la maquinària no és adequada. Cal nova maquinària, més moderna i efectiva, que ens permeti llevar els xiclets aferrats a terra, per exemple. Esperam que la nova contracta es pugui portar a concurs i licitar tan aviat com sigui possible, perquè volem que vagi a objectius acomplerts, a resultats.

Parlem de l'estació d'autobusos Cetis. Els jutjats han paralitzat el trasllat de les línies d'autobús a la nova estació [en l'actualitat, els autobusos estan a l'avinguda Isidor Macabich i ocupen la via pública de manera irregular]. Com perjudica això els ciutadans d'Eivissa?

Tenim una estació d'autobusos acabada que podria estar funcionant, però en canvi ara els usuaris s'esperen al carrer sota el sol, es generen problemes de circulació, de contaminació, de remor, els autobusos col·lapsen la zona i perjudiquen els comerciants. Si hi hagués una zona blava a Isidor Macabich i s'hi augmentàs la mobilitat, i si les voreres estiguessin lliures, s'ajudaria tant els comerciants com els vesins.

El més sorprenent de la crisi política que ha patit Eivissa ha estat veure com una alcaldessa [Marienna Sánchez-Jáuregui] i el tinent d'alcalde s'atacaven mútuament en els mitjans de comunicació. Com van arribar a aquest punt?

La crisi ha tingut una gestió que ha evidenciat que algunes coses no funcionaven. Ja havíem tingut casos puntuals de situacions incòmodes en el si de l'equip de govern. Jo no sabria dir a què es deuen aquestes divergències, perquè crec que hi havia moltes causes. És cert que aquest equip ni estava cohesionat, ni anàvem tots a l'una, i la situació s'havia deteriorat.

Hi ha hagut un problema de lideratge, de no saber treballar en equip?

És possible. No m'agrada parlar pels altres, però a Marienna li costava treballar amb un equip que no havia triat. En política, les llistes les fa el partit i alguns dels regidors els tries tu, altres t'han vingut de fora, i Marienna en alguns confiava més, en altres menys… I tot s'havia convertit en una situació crispada i greu. Però ja dic que no m'agrada parlar pels altres.

Aquest equip trencat es pot refer?

Jo crec que sí. Tenim il·lusió. S'ha de donar confiança per rebre-la. Jo tenc confiança en tot l'equip.

Us lleva el son que Sánchez-Jáuregui es converteixi en un element fora de control i us deixi en minoria?

No. Ho vaig estar parlant amb ella i em va comentar que volia prendre's uns dies de descans, agafar distància i després parlar amb el president del partit. La meva opinió és que, quan es dimiteix, s'ha de dimitir del tot. Si tanques una porta, l'has de tancar del tot. El millor, ara, és tancar una etapa i començar-ne una altra.

Quan vàreu decidir entrar al PP?

Vaig entrar al PP fa 20 anys. Treballava a la Caixa, tenia la llicenciatura de Ciències Polítiques i Sociologia i encara no tenia clar el meu futur professional. Vaig contactar amb gent del PP i em van oferir treballar a la seu com a secretaria tècnica, i allí vaig començar.

Amb quins valors identificau el PP?

Amb la llibertat. Tots els partits respecten la llibertat, però el PP és el partit que més confia en la llibertat individual. Una vegada s'han garantit els drets i el benestar material de les persones, s'ha de donar marge a cadascú, i crec que el PP és qui encarna millor aquest esperit.

Les enquestes afirmen que els ciutadans tenen una opinió devastadora sobre els polítics. Enteneu que la gent estigui desencantada dels polítics?

Ho entenc perfectament. Autocrítica? Molta. Crec que si un s'equivoca, ha de rectificar. I que si els partits ens volem regenerar des de dins, s'ha d'actuar amb contundència. Crec que la política ha de ser més propera i els polítics hem de donar exemple i posar un poc més d'ètica a la política.

stats