Part Forana 22/04/2014

Pancaritats sota un sol d’estiu

Milers de persones celebren el dilluns de Pasqua amb romeries i dinars populars a les ermites i puigs de la Part Forana de Mallorca

Margalida Bonnín
3 min

Muro/selvaLes festes de Setmana Santa continuen encara a molts indrets de Mallorca. Ahir, dilluns de Pasqua, ermites i puigs de la Part Forana es convertiren en lloc de reunió de veïns i famílies per celebrar els tradicionals pancaritats. Es tracta de romeries populars, en què el poble es troba per dinar junt i fer gresca, i que ahir el bon temps convertí en un assaig de les vacances d’estiu.

Tal com és tradició, els habitants de Selva pujaren cap a l’ermita de Crist Rei. Aquest és un oratori construït en els anys vint del segle passat, quan el poble es va separar de Mancor i va quedar sense ermita on celebrar el pancaritat. Durant els anys seixanta, un moviment de terres i la proximitat de les mines provocaren l’enderrocament de l’edifici religiós. Les tres parets que en queden dretes ara presideixen aquesta festa popular una vegada l’any i reben la visita de la imatge de sant Sebastià. Els quintos són els encarregats de pujar-hi la talla del sant, de qui es diu que va salvar el poble de la pesta.

Un sol potent d’abril només tapat a estones per alguns niguls alts va afavorir la gran participació de les famílies selvatgines. Els més petits jugaven a tirar-se aigua amb pistoles de jugueta, mentre els grans compraven beguda als quintos del 96, que havien muntat una barra. Alguns, un poc apartats, començaven a cuinar les paelles que després havien de menjar tots plegats. Això va ser possible gràcies a l’“excepció” que ha fet la Conselleria de Medi Ambient, que deixava encendre el foc, tot i haver avançat la prohibició de les cremes a foravila arran de l’incendi dels Cubells, a Eivissa, ocorregut fa dues setmanes.

Sant Vicenç, a Muro

Malgrat que fins fa pocs anys a tots els pancaritats s’hi solien menjar les darreres panades i rubiols, actualment són molts els pobles que opten per fer arrossos. És el cas també de Muro, que celebra el seu a l’ermita de Sant Vicenç Ferrer, enmig de la marjal. Ahir, les colles d’amics cuinaren les seves paelles, vestits amb camisetes elaborades per a l’ocasió, i improvisaren ballades al so dels músics de la Revetla d’Algebelí.

La manca d’ombra va fer que molts dels assistents anassin preparats amb para-sols de platja i paraigües per frenar el sol de migdia, que va fer envermellir la pell a més d’un. Mentre una part dels murers dinava a l’ermita, d’altres preferiren fer-ho a la portassa de ca seva, també en família. Alguns dels joves que arribaren de fora poble, en canvi, optaren per quedar en un marge a mitjan camí cap a l’oratori i passar directament a la botellada. L’horabaixa fou, com també ja és tradició, per als bars del poble, que s’ompliren de jovent vingut d’arreu.

A Campanet, el pancaritat es du a terme avui, però es comença a preparar el dilluns de Pasqua. Ahir, els campaneters encalentiren els motors en una torrada jove i anaren a cercar un pi a la finca de Gabellí Petit, que avui els quintos del poble hauran de fer pujar durant el pancaritat a Sant Miquel. Altres municipis com Andratx també feren festa ahir, amb ballades populars, xeremiers i missa.

En altres pobles on el dilluns de Pasqua és festa però no hi ha costum de reunir-se en un puig, celebren el que s’ha batejat com la “berena”. És el cas de Manacor, on prefereixen fer excursió cap a les platges, verges o no tant, del municipi i de tota l’illa. En aquestes eixides, al sarró sí que hi ha les panades i els rubiols, i els més atrevits s’animen a fer el primer capfico de l’any.

Avui, també

Les celebracions continuaran avui en altres llocs com sa Pobla, amb el multitudinari pancaritat de Crestatx o a l’ermita de Bonany, on arriben petrers, vilafranquers, santjoaners i arianyers. També serà el torn de municipis com Llubí, Algaida i Montuïri. Altres localitats, com Santa Maria i Palma, esperaran uns dies per celebrar el pancaritat del Diumenge de l’Àngel.

stats