Part Forana 11/07/2017

Rebuig a la municipalització del servei de neteja urbana de Manacor

L'equip de govern tomba la proposta que té el suport de tota l'oposició

M. Barceló
2 min
Cristina Capó va defensar que l'Ajuntament es faci càrrec del servei de neteja urbana, a través de la SAM.

ManacorTot i reconèixer que el servei de recollida de residus i neteja viària del municipi de Manacor, que gestiona Lumsa, és deficient, l'equip de govern es mostra contrari a municipalitzar-lo, com va fer fa tres anys amb el servei d'aigua de la ciutat de Manacor o més recentment amb la gestió del subministrament d'aigua a la zona residencial i turística de Cala Murada.

El ple de Manacor va rebutjar dilluns una moció presentada pel grup majoritari, Més-Esquerra, i que tingué el suport de PSOE i Volem, en què s'instava a iniciar la tramitació perquè, una vegada acabada la concessió, durant el primer semestre del 2018, l'Ajuntament assumís la gestió d'un servei objecte de moltes crítiques. El pacte de govern (PP, El Pi i AIPC) no vol que el servei passi a mans de la Societat Anònima Municipal (SAM). Per això, en convocarà un nou concurs quan acabi l'actual concessió.

El grup de govern ha estat durament criticat, perquè d'una banda reconeix moltes deficiències en el servei de recollida de fems però de l'altra acaba d'atorgar a la concessionària un plus de 180.000 euros per tal que ampliï horaris i millori les condicions dels treballadors. D'això dubta Més-Esquerra, que a través de la regidora Cristina Capó, va intentar convèncer el pacte de centredreta de la necessitat de tenir sota control municipal un servei que genera molt de malestar entre els veïns de tot el terme municipal.

"La falta d'eficiència de l'empresa concessionària està més que demostrada, després de dues sancions posades per l'Ajuntament o vista la vaga de l'estiu de l'any passat i constatada la brutor al municipi", s'al·lega des de l'oposició, que recorda que "els serveis privatitzats tenen un cost major que els serveis públics prestats directament per l'Administració".

Lumsa té 60 treballadors i aquest estiu ha estat a punt de convocar-se una segona vaga, davant els reiterats incompliments del pacte laboral intern que segons els empleats practica la direcció de la companyia de neteja urbana. "Fins ara, l'equip de govern només s'ha limitat a aplicar sancions simbòliques", segons el portaveu de MÉS-Esquerra, Miquel Oliver.

Partida per lluitar contra la violència masclista

D'altra banda, el ple municipal ha acordat destinar un 0,25% del pressupost ordinari a lluitar contra la violència de gènere, en una proposta presentada pels tres grups de l'oposició. "Sense recursos ni pressuposts adients, els poders públics comencen a ser responsables de les violències masclistes. Per això exigim la urgent assignació de partides pressupostàries per combatre aquesta xacra", subratlla la moció aprovada per unanimitat. En el debat, es va recordar que durant els tres primers mesos del 2017 hi ha hagut 38.000 denúncies a tot l'Estat. "Ja no són suficients els minuts de silenci, les condemnes i els discursos de molt poc recorregut", s'explica a l'argumentari de la proposta, aprovada per tot el consistori.

stats