PATRIMONI MEDIAMBIENTAL
Part Forana 20/10/2013

Ofensiva ecologista i municipal per protegir sa Canova

El pla de gestió de na Borges, en tràmit, garantiria la preservació de l'entorn natural

Joan Sitges
3 min

Manacor.Les alarmes que advertien de la possible desprotecció de l'espai natural de sa Canova, a Artà, tornaren a sonar el gener passat quan un grup d'inversors estrangers anuncià la intenció de construir-hi 200 xalets per llogar-los a turistes. El projecte, que estava en fase d'estudi, es presentà davant el director general de Turisme, Jaume Martínez; el director general de Territori del Govern, Joan Mesquida; i el batle d'Artà, Jaume Alzamora.

I les alarmes sonaren fort. Teòricament no es pot construir res a sa Canova d'ençà dels anys noranta, quan les dunes es varen declarar Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI). Però l'actual legislació turística, la denominada llei Delgado, permet encabir projectes turístics en espais naturals protegits.

Tanmateix, els ajuntaments de la zona han reaccionat aviat i el d'Artà, que hauria d'autoritzar el projecte constructiu, va deixar clar des del primer moment que està decidit a mantenir sa Canova verge. I és que sa Canova és una de les icones en la protecció dels espais naturals a Mallorca. En els anys 90, una important mobilització popular que rebé el suport de l'Ajuntament va evitar-ne la urbanització. La campanya per mantenir verge el sistema dunar i el bosc es va fer enormement coneguda gràcies a l'impuls de diversos artistes, entre els quals destacaren Barceló, Mariscal i Tàpies.

Vint anys més tard, la lluita per la conservació del territori continua. Els municipis d'Artà, Manacor, Santa Margalida i Petra ja han mostrat el rebuig a la construcció dels 200 xalets de vacances dins l'ANEI de sa Canova. Tots quatre han aprovat en els respectius plens municipals mocions de rebuig al projecte.

Protecció efectiva

Els ajuntaments d'Artà, Petra, Santa Margalida i Manacor han decidit sumar esforços i tots han anunciat "la voluntat de mantenir i incrementar, si s'escau, la protecció de l'emblemàtic espai natural, que inclou un dels sistemes dunars verges més extensos de l'illa". Al mateix temps, reclamen la redacció del pla de gestió corresponent a Lloc d'Interès Comunitari (LIC) de na Borges, un territori que comparteixen els quatre municipis, que inclou el sistema dunar de sa Canova i que podria ser la pedra filosofal de la protecció definitiva de l'indret.

De fet, "el pla de gestió del LIC serà la garantia que blindarà la protecció de sa Canova", assegura des del GOB el portaveu, Antoni Muñoz. De fet, a partir d'aquest document, el LIC es transformarà en una Zona d'Especial Conservació, una figura proteccionista europea. Aquest document que ha de regir la gestió del sistema dunar, la zona humida i el torrent de na Borges "obliga a fer estudis d'impacte ambiental com toca, garanteix que no es trastoquin els valors naturals de l'entorn i així és gairebé impossible que es construeixi res nou allà", afegeix Muñoz.

I és que, "tot i que actualment sa Canova és una zona ANEI, la protecció és sols urbanística i es podria modificar", assenyalen des del GOB. La Llei general turística que ha impulsat el conseller Carlos Delgado permet encabir projectes d'interès turístic en espais naturals protegits. A més, "pel que hem vist, alguns governs són capaços de rebaixar les normatives proteccionistes impulsades des de l'Executiu, i el Parc Natural de Llevant, que Matas va retallar, n'és un exemple", opinen des del GOB.

Tanmateix, afegeixen, "el LIC és una figura que depèn d'una directiva europea i amb aquest tipus de normes hi van molt més alerta. Després de les iniciatives per desprotegir espais naturals que ha emprès aquest govern, una de les poques coses que encara existeix és la zona d'especial protecció per a les aus de Son Bosc".

Des de fa un any algunes entitats ecologistes com el GOB o WWF han denunciat que els governs autonòmics incompleixen els terminis d'entrega dels plans de gestió que s'havien establert des de Brussel·les. El pla de gestió del LIC de na Borges s'havia d'entregar el setembre passat, però, segons el GOB, "actualment s'està redactant i estarà a principi de l'any que ve". Així doncs, si no hi ha res de nou, la protecció definitiva de sa Canova podria ser una realitat ben aviat.

stats