TERRITORI
Part Forana 01/09/2015

Ocupacions excessives sobre l’arena

En els darrers mesos han estat nombroses les crítiques que han sorgit per les xarxes socials

Bea Roselló
2 min
INVASIÓ
 Trobar un lloc lliure sense gandules i para-sols on estendre la tovallola s’està convertint en una tasca ben difícil a les platges d’Eivissa. Els ecologistes troben que és absolutament necessari regular aquesta situació.

EivissaAcudir a una de les platges d'Eivissa i trobar un lloc lliure de gandules i para-sols per posar la tovallola s’està convertint en una tasca complicada des de fa algun temps.

Alguns dels concessionaris de platges no dubten a desplegar tot un reguitzell de gandules, para-sols, llits balinesos i qualsevol altre element per fer més còmoda la jornada de platja del client del restaurant de torn, oblidant-se del que va al mateix lloc amb una tovallola. "Es deu a un canvi d'usos i d'hàbits. Els concessionaris tradicionals n'abusaven i segurament posaven més gandules de les permeses, però no t'amenaçaven ni s'enfrontaven a tu. Al cap i a la fi eren autònoms però no pressionaven; ara són beach clubs. És una qüestió d'actitud del nou mercat que hi ha a les platges de l'illa", assenyala el portaveu del GEN-GOB a Eivissa, Joan Carles Palerm, que es mostra contundent: "La platja és de tothom".

En aquests últims mesos han estat nombroses les crítiques que han sorgit per les xarxes socials amb relació a aquesta invasió de gandules i a les males maneres dels concessionaris, que eviten deixar una escletxa d'arena lliure. Gandules buides a punt de ficar-se a la mar o platges envaïdes, literalment, per gandules són alguns dels exemples d'aquest abús que s'han pogut veure durant aquest estiu.

De fet, aquesta mateixa setmana l'Ajuntament de Sant Josep ha reunit tots els seus concessionaris per advertir-los d'aquestes pràctiques abusives, de les crítiques rebudes i de l'obligatorietat de complir amb els plecs de condicions de les concessions obtingudes.

Malgrat aquesta reunió d'advertència, per Palerm el responsable final és l'administració municipal. "Al cap i a la fi, la Demarcació de Costes l'únic que fa és aprovar o no les peticions dels ajuntaments, que escriuen una carta com si fos per als Reis Mags sol·licitant la instal·lació dels elements que considerin i Costes diu sí o no”, hi insisteix el representant del GEN, que destaca que és el Consistori el que finalment cobra aquestes concessions.

De fet, per als ecologistes és absolutament necessari regular aquesta situació, que consideren "excessiva" i "abusiva". "S’hauria de garantir un espai mínim lliure", subratlla Palerm, que assegura que la Llei de costes regula la situació de la costa espanyola de manera general. "No és el mateix una platja de la Península, que són immenses, que les nostres. I no és el mateix Platja d'en Bossa que Cala Codolar”, per la qual cosa considera que a les platges més minúscules s'haurien d'evitar les concessions. De fet, és a les zones on es registren beach clubs i restaurants on aquest excés de gandules s'observa de manera més flagrant.

A més, per a Palerm s'hauria de fer una vigilància més dura quant a aquests incompliments i valorar-ho de manera negativa en els successius concursos: "Caldria introduir punts negatius per incompliments i haver estat sancionats en altres ocasions. A l'infractor, se li hauria de posar més complicat aspirar de nou a una concessió", puntualitza.

Cada concessionari, que prèviament ha superat un concurs públic tramitat per l'ajuntament corresponent, té establert l'espai a ocupar i també el nombre de gandules i para-sols que pot instal·lar durant la vigència d'aquesta autorització. Per aquesta ocupació, el concessionari pot arribar a pagar quantitats astronòmiques.

stats