TURISME DE GATERA
Part Forana 26/07/2014

J. A. Navarro: “A Magaluf, la policia no es veu, però hi som!”

José Antonio Navarro és el major de Policia Local de Calvià des del 2011, però fa més de 25 anys que va entrar en el cos de Policia Local del municipi de Calvià com a subinspector (1988)

Amelia Pijuán
5 min

CalviàJosé Antonio Navarro és el major de Policia Local de Calvià des del 2011, però fa més de 25 anys que va entrar en el cos de Policia Local del municipi de Calvià com a subinspector (1988). Hi parlam per conèixer la posició dels que estan cada nit al famós carrer de Punta Balena i l’opinió que manté davant de l’explosió mediàtica provocada per les recents actuacions dels turistes a Magaluf.

Ens trobam davant una situació excepcional amb la nit de Magaluf?

No. Magaluf no s’ha inventat avui, ni ahir, ni fa dos anys... Magaluf fa trenta anys que existeix. Es tracta d’una destinació que s’ha anat massificant més, és cert, però sempre ha estat una destinació de joves d’origen britànic. Sabem que els joves es diverteixen, que els agrada beure, sortir... I els anglesos són uns turistes que beuen molt, l’alcohol està molt implantat dins el seu estil d’oci. El que és cert és que quasi tots els problemes que tenim amb els joves -a qualsevol zona, no només Magaluf- vénen arran del consum d’alcohol. I a Magaluf fa molts d’anys que tenim aquesta dinàmica en què cada vegada hi ha més gent jove que beu, pel mig hi ha drogues, etc. I, és clar, tanta gent i aquestes condicions és normal que es produeixin fets, incidents, accidents, etc. Però no és una novetat.

En la reunió del Consell Assessor, un dels temes que es parlà era com evitar accions com les del vídeo de la fel·lació, però la legislació actual no permet actuar en aquests casos. Com afectarà la vostra feina?

El vídeo ha estat una bolla que s’ha anat fent grossa, de cada vegada entren més mitjans i declaracions fora de lloc. Però nosaltres no hem canviat la nostra manera de fer feina, ni la canviarem. Tenim una línia de treball, cada any miram el que hem de reforçar i el que hem de millorar, i ho feim. Aquesta filmació no té cap incidència en la seguretat de ningú -per dir-ho d’alguna manera-, s’hauria pogut gravar una història d’un altre tipus, més desagradable, i què pots fer amb això? Una altra cosa és que cada dia es gravassin baralles, ferits, ganivetades... això sí que ens preocuparia. Però a Magaluf no passa això, i parlam de milers i milers de persones cada dia. Jo compar Magaluf amb les festes de Sant Joan de Menorca, una setmana en la qual estan desbordats. El mateix és aquí cada dia, tot l’estiu: 20.000 joves de festa. Lògicament hi haurà comes etílics, incidents, alguna picabaralla... i no hi ha res més, però perquè està controlat! Per això ens afecta a tots els professionals que ens diguin que “no hi ha policia” o que “la policia no fa res”.

Quines mesures es prenen amb vista a la massificació de la zona?

Fa anys que quan ve l’estiu reforçam el contingent policial. Enguany tenim 40 policies joves que han vingut de reforç sis mesos a Calvià, i t’assegur que fan molta feina. En això no es pot criticar l’Ajuntament. Quan arriba l’estiu, si s’han de posar 40 persones més, s’hi posen. Que en fan falta més? Fer reforços de vespre? Doblar torn? El que faci falta es fa, sempre ha estat així, no només ara. Cada vespre, des de fa més d’un mes i fins que acabi l’estiu, tenim vuit agents de policia que no es mouen del famós carrer de Punta Balena. Atenen a qui ho necessita i fan una quantitat important de detencions, també vigilen que els locals respectin les ordenances municipals: tema de renous, tema de portes obertes, molèsties... Qualsevol persona que tingui responsabilitat municipal coneix el tema. Aquí tenim 53.000 habitants normalment, i a l’estiu som uns 200.000. Hi ha tanta gent a Magaluf que la policia no es veu, però hi som!

Us preocupau per la seguretat, però sembla que el Govern tingui més en ment la imatge turística i la tipologia del turisme...

La feina del Consell de Turisme i del Govern, a escala institucional, és vendre les qualitats i les bondats que té l’illa de Mallorca, que turísticament és inigualable. Que hi ha un carrer determinat on passa això? Doncs sí, com pot ocórrer a la Platja de Palma... Però s’ha de saber diferenciar, aquí hi ha cabuda per a tothom. S’ha d’evitar que passin aquestes coses? Sí. S’ha de controlar? Sí. Però és gràcies al fet que es fa un control tan gros que no passa res més. El que no es pot fer és entrar en la dinàmica del tipus de turisme que volem o no. Aquest és un dels que hi ha, i s’hi ha d’intentar conviure. Calvià, llevat del carrer de Punta Balena, té grans llocs. Si te’n vas a Santa Ponça, Portals Vells... és una monada! El turista que no va a Magaluf no veu el que hi ha, no se’n sent afectat ni positivament ni negativament. És cert que afecta la imatge exterior, sí, però afecta perquè s’extrapola, es treu de context el fet que hi hagi un incident. Quan l’altre dia va caure un turista a Eivissa, la segona paraula ja va ser Magaluf.

Creis que hi ha hagut prou coordinació entre la Conselleria de Turisme i l’Ajuntament de Calvià?

Veient el que ha passat, trob que no hi ha hagut gaire coordinació. Jo crec que, al marge de la bona o mala coordinació, la situació actual que s’està plantejant -un canvi de model turístic o intentar controlar més Magaluf- no és un tema que pugui recaure únicament i exclusivament en les espatlles de l’Ajuntament. Un batle, sigui del partit que sigui, té unes regles de joc, que són les normes que té, les ordenances que té i que ha de complir. Estam xerrant d’una activitat que no controla l’Ajuntament 100%; aquest pot controlar que els locals compleixin les ordenances municipals, la publicitat dinàmica, la venda ambulant o la seguretat -que no és exclusiva de l’Ajuntament de Calvià, també hi ha la Guàrdia Civil, que n’és el principal responsable segons la normativa estatal-. El batle té uns certs límits i si volem arreglar Magaluf només amb accions que hagin de sortir de l’Ajuntament, és impossible.

Així doncs, les competències no són massa limitades?

Hi ha una Llei general turística, el tipus de turisme que atreuen els hotels i el que permeten fer... i aquí no hi pot legislar l’Ajuntament. Hi ha tota una sèrie d’institucions que han d’anar plegades; l’Ajuntament tot sol no és el responsable de tot el que està passant ni pot posar solucions a tot. Estam parlant de normatives de la comunitat autònoma, i l’Ajuntament només pot fer una ordenança, que és el darrer escaló de la jerarquia normativa. Totes les administracions s’hi han d’implicar; allò que no es pot fer és anar cadascú pel seu compte i tirar-se pedres els uns als altres.

Els mitjans hem actuat com tocava en aquesta situació?

La majoria pensam que ha estat més transcendent la publicitat d’aquest vídeo que el fet en si. La transcendència dels mitjans, l’extensió per les xarxes socials i l’opinió que ha generat, és més gran que el fet en si. No hauria d’haver passat de l’àmbit de ser un vídeo més penjat a la xarxa, com n’hi ha molts. Hi ha coses que ens preocupen més, com la seguretat del turista, la delinqüència, que no es facin mal... Però bé, hem de fer la nostra feina i aquestes coses no ens han d’afectar; l’única cosa per a la qual ha de servir és per incentivar-nos a continuar fent el que feim bé. No obstant això, estam un poc tristos, perquè sembla que quan una cosa d’aquestes transcendeix, ja no val tot el que s’ha estat treballant, “no val res”, “no es fa res”... Tot és millorable, tot es pot revisar, però crec que un dels errors que s’han comès aquí és que com a mallorquins ens estam tirant terra a damunt amb tanta mala publicitat.

stats