COSTUMS
Part Forana 25/04/2014

Menjar caragols per Sant Marc fa reviscolar els restaurants

Diu la tradició que si se’n mengen avui es prevenen reuma i embòlies

Joan Sitges
2 min

ManacorSegons la dita, “qui menja caragols per Sant Marc gaudeix de bona salut de franc”. I és que el saber popular ha vinculat els animalons de closca en forma d’espiral, tan propis de la cuina d’aquests dies, amb suposades propietats medicinals que ajudarien a prevenir el reuma o les embòlies. El 25 d’abril se celebra, a més, la festa patronal de Sineu. Allà, els caragols avui seran el plat estrella en moltes taules. Però no serà l’únic epicentre d’aquesta tradició.

El restaurant Es Cruce, a Vilafranca, s’ha posicionat en pocs anys com un dels principals indrets que reivindiquen la tradició de menjar caragols per Sant Marc. Durant qualsevol setmana de l’any s’hi serveixen “uns mil cent quilos de caragols”, explicava ahir el cap de cuina del restaurant, Sebastià Perelló.

Aquesta setmana, però, “els caragols ho revolucionen tot”, afegeix el cuiner. “En tres dies en servirem 5.000 quilos”, aclareix el propietari del restaurant, Guillem Garí.

Menú en recuperació

La tradició de servir caragols sempre ha existit, i encara avui es practica, a gairebé tots els pobles de l’illa. Els restaurants d’arreu també s’hi han interessat i han contribuït a la seva manera a fer perviure el menú de caragols per Sant Marc. “Aquí podem dir que durant els cinc darrers anys és quan la cosa ha anat a més”, explica Guillem Garí”.

Fa sis anys per Sant Marc podíem servir tres-cents quilos d’aquests mol·luscos, la gent passava gust i nosaltres apreciam aquesta tradició, per això hem apostat per empènyer i donar-la a conèixer encara més”, afegí l’amo del restaurant Es Cruce.

En aquest restaurant, com en molts altres, avui serviran caragols cuinats seguint la recepta mallorquina “més tradicional i de referència, en què no pot faltar el fonoll ni tampoc un sofregit de ceba, carn magra, costella alta, pollastre, xulla, pebre coent i altres espècies”, explicaren ahir des de la cuina.

A Muro, on la tradició de menjar caragols és ben viva, Jaume Payeras és el responsable de la granja de caragols Treu Banya i de l’històric cafè Piroska, que s’ha especialitzat a cuinar aquests mol·luscos terrestres. “En feim de cuinats amb herbes, amb salsa de tomàtiga, amb sípia i marisc i també cuinam els bovers en una reducció de vi ranci i botifarra catalana”, explica.

A més del restaurant, Payeras és el fundador “d’una de les cinc o sis granges de caragols que existeixen; nosaltres iniciàrem l’activitat fa uns quatre anys i ara ja som veterans”, afegeix. De fet, les granges de caragols figuren entre les activitats tradicionals del camp mallorquí. “Abans tothom tenia una caragolera a ca seva i ara qui vol menjar caragols sol anar a cercar-los, però aquests mol·luscos que agraden tant s’acaben i estan desapareixent”, adverteix. “Nosaltres som molt aficionats a cercar caragols, però els salvatges estan desapareixent i empreses com la nostra hi poden posar remei, conclou”.

stats