Part Forana 21/09/2017

Agricultura debat sobre la 'Xylella' amb els productors d'ametla de Llucmajor

Ginard anuncia plans de replantació amb les varietats més resistents

Ara Balears
1 min
Molts pagesos assistiren a la reunió sobre la Xylella en el Claustre de Sant Bonaventura.

LlucmajorL'Ajuntament de Llucmajor ha organitzat una xerrada amb els pagesos i propietaris de terrenys amb arbres afectats per la 'Xylella fastidiosa'. "Posar els mitjans disponibles és l'única cosa que ara per ara podem fer des de l'Ajuntament, ja sigui per col·laborar directament amb els afectats o fer de pont i posar-los en contacte amb la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca", explica el regidor de la Regidoria de Medi Ambient i Medi Rural de l'Ajuntament de Llucmajor, Jaume Tomàs.

Aquesta és una de les conclusions de la xerrada col·loqui sobre la plaga que amenaça l'ametlerar de les Illes i que va dur a terme el director general d'Agricultura, Mateu Ginard, al Claustre de Sant Bonaventura, a la qual assistiren prop de 80 persones. "Els pagesos i la gent que té finques estan preocupats i necessitaven informació directa", explica Tomàs, qui afegeix que a Llucmajor "l'arbre més afectat és l'ametler, perquè és el que majoritàriament tenim al nostre camp, tot i que la 'Xylella' afecta també oliveres, ullastres i vinya".

Varietats resistents

Ginard, per la seva banda, explicà als assistents que la Conselleria d'Agricultura fa passes per combatre aquest bacteri: "S'ha demostrat que hi ha unes varietats d'ametlers que se'n veuen més afectades que les altres i es fan programes de replantació de les més resistents". La Conselleria té un llistat amb les varietats més propenses a malmetre's i d'altres que presenten més resistència.

Així mateix, advertiren que a títol particular és important mantenir els terrenys nets i en condicions, perquè també s'ha demostrat que la 'Xylella' es propaga més en "finques velles, sense llaurar i generalment mal cuidades", conclou Tomàs.

stats