MUNICIPALISME
Part Forana 25/04/2015

Marina Llobera: “El nostre objectiu no és governar, és transformar”

Marina Llobera (Pollença, 1984) és la cap de llista d’Alternativa per Pollença i participà ahir a Sóller en les jornades municipalistes, organitzades per les CUP i el Col·lectiu Albaïna, que avui continuen

M. B.
3 min
Marina Llobera: “El nostre objectiu no és governar, és transformar”

PollençaMarina Llobera (Pollença, 1984) és la cap de llista d’Alternativa per Pollença, un partit municipalista, assembleari i progressista. Actualment té dos regidors al Consistori. Llobera participà ahir a Sóller en les jornades municipalistes, organitzades per les CUP i el Col·lectiu Albaïna, que avui continuen.

Què és un partit municipalista?

Bàsicament és una assemblea local i sobirana, que no està pendent de decisions d’organitzacions superiors. Sobretot, la idea és estar arrelat al territori, al nucli més proper, que és el que fa possible exercir la democràcia directa. L’àmbit municipal és el més propici per fer això. Però no ho concebem només com una acció en l’àmbit local, sinó encaminada a aconseguir fer possible una democràcia directa també a les altres institucions.

Darrerament, a Mallorca han sorgit altres iniciatives semblants a la vostra, com Gent per Sineu o el primer nucli de les CUP a Palma.

Ara és un moment propici. En les primeres elecions de la democràcia, el moviments municipalistes varen tenir el seu paper, però amb el pas del temps varen arribar a la quasi desaparició. Quina n’és la causa? Sempre estam en un estat d’excepció per evitar que la dreta governi. S’ha menyspreat el municipalisme perquè se l’ha entès com una manera de disgregar vots. Des del meu punt de vista, això és un error estratègic. Cal destacar que, a més de les iniciatives que has dit, en van sortint de no institucionals, com Albaïna a Sóller. Ara es posa el tema damunt la taula.

Alternativa per Pollença heu estat pioners?

Sí, però no en exclusiva. Alternativa va néixer com l’assemblea d’Esquerra Unida Verds, però l’any 2009, es va optar per fer una cosa nova. A Alternativa està permesa la doble militància. En l’àmbit autonòmic, cadascú té les seves afinitats. És una assemblea unitària independent a escala muncipal. Per exemple, hi pot haver gent implicada que després en l’àmbit autonòmic tengui sensibilitat per un partit determinat, malgrat que al poble també hi hagi una agrupació d’aquest partit. Els eixos ideològics són prou amplis.

Sou molt actius al Consistori: sou els qui feis més mocions, també penjau la informació a la xarxa... Du més feina aquest tipus de política?

La feina que feim nosaltres la podria fer qualsevol partit, fos municipalista o no, assembleari o no. Si et fiques en política, és per fer feina. El fet que sigui asesembleari no du més feina. Ara bé, involucres més gent. Militar és més difícil, pero hi ha més gent implicada i, per tant, tens més capacitat detreballar.

Notau que altres partits s’apropien del vostre discurs?

Està un poc de moda, però això és bo. Abans nosaltres érem els rars. Ara a la gent ja no li sembla que parlis en xinès. Ara bé, hi ha partits que utilitzen moltes paraules guapes en temps de campanya, però si no es converteixen en pràctica, no serveixen de res. Per exemple, fa dos dies vàrem tenir una reunió tots els partits de l’ajuntament per parlar de les eleccions i els únics que en publicàrem un resum vàrem ser nosaltres. La transparència es demostra sent transparent.

Pollença serà el primer poble en tenir un batle municipalista?

(riu) La majoria absoluta és difícil. Vàrem fer una assemblea i en vàrem parlar. Abans de les eleccions farem públic amb qui pactaríem, amb qui no i amb quines condicions. El votant ho ha de saber. No volem governar a qualsevol preu. El nostre objectiu no és governar, és transformar.

Hi pot haver governs municipalistes a altres pobles?

Sineu és un dels únics llocs on una candidatura té possiblitats. Ara bé, un projecte com aquest no s’ha de deixar encalentir pel govern a qualsevol preu.

Quines són les línies generals del vostre programa?

Els eixos ideològics són tenir un poble democràtic, just, actiu, compromès i sostenible. Volem introduir mecanismes de participació reals, per exemple, promoure una economia més social, i defensar l’educaició amb la idea que és el poble sencer el que educa.

stats