Part Forana 16/01/2017

Manacor vibra amb Sant Antoni

Milers de persones acompanyen els personatges en el seu dia gran per carrers i places de la ciutat

Miquel Barceló
2 min
Imatge del ball de tota la comitiva santantoniana davant La Sala, acompanyada per una munió de gent.

ManacorDia de festa i de cridòria, nit de completes i foguerons. Manacor vibra amb Sant Antoni i es mou al ritme que marquen els sonadors. El dia de la revetla, la ciutat s'atura i viu la festa que s’escampa per tots els carrers. I el trull comença ben prest. A les dues del capvespre pel portal de cal baciner han sortit les banyes del dimoni i l’eufòria ha esclatat. Milers de persones viuen el goig perquè la colla de dimonis, sant Antoni i els sonadors surten de cal Baciner per al primer ball de la diada.

Després de la primera actuació, rumb a l'Ajuntament, per presenciar com els dimonis i sant Antoni entren a la Sala i reben la vara de batle, que entrega Pedro Rosselló. Tot un símbol per aclarir que és el dimoni gros que governa el poble durant la festa de Sant Antoni. I després de la recepció oficial, els dimonis saluden des del balcó. A baix esclata la festa grossa. "Boti, boti, boti, artanenc qui no boti". I és que la rivalitat entre pobles per fer-se seu el millor Sant Antoni s'ha estès arreu de la comarca del Llevant. Però ja se sap que els artanencs van a la seva, sabent que les seves són arrels també profundes a l'hora d'honorar sant Antoni.

FOTOGALERIA

Després de ballar davant l’Ajuntament, els dimonis i sant Antoni han recorregut Manacor ballant a cada punt, al so de la tonada característica de Sant Antoni. La volta dels dimonis, com ja és tradició, acaba amb la visita a la residència de persones majors.

Més tard, com és costum, la colla de dimonis, sant Antoni, el Patronat de Sant Antoni i els representants municipals es troben davant l’Ajuntament per iniciar la colcada just davant la Banda de Música i la gentada. Tots cap a l’església gran, on a les 19.30 h comencen les completes. Just mitja hora més tard, a les 20 h, el dimoni gros encén el primer fogueró, que crema just davant la rectoria. I després d’aquest, el centenar llarg de foguerons cremen per celebrar Sant Antoni malgrat la fredor de la nit. Les ximbombes, l'olor de sobrassada torrada, el vi i les herbes acompanyen la festa. Perquè demà, les Beneïdes poden quedar beneïdes des del cel.

stats