Part Forana 10/10/2017

Manacor "defensa els drets fonamentals" amb l'oposició del PP

Els conservadors denuncien "la manipulació catalanista" i que un institut "adoctrina" els escolars

Miquel Barceló
3 min
El regidor d'Agricultura, Antoni Sureda, criticant al Govern per la creació de noves ZEPA.

ManacorEl Consistori de Manacor s'ha manifestat a favor de la defensa dels drets fonamentals, "com la llibertat d'expressió, la llibertat d'informació i el dret de reunió pacífica i, en conseqüència, insta el govern de l'Estat a deixar d'instrumentalitzar la Fiscalia per afrontar un conflicte de naturalesa política". Aquest és el nucli de la moció debatuda ahir vespre a Manacor, amb referència a la situació de Catalunya i a l'ús de la violència per part de l'Estat per tal d'evitar la realització del referèndum d'autodeterminació.

En el debat de la moció, presentada per MÉS-Esquerra, tots els grups, llevat del PP, es manifestaren en contra de la repressió policial i feren una aposta pel diàleg per resoldre el conflicte. Els conservadors, amb un discurs molt dur per part de la regidora d'Economia, Maria Antònia Sansó, es varen desmarcar clarament de la resta de partits.

"Manipulació catalanista"

Després de dir que la consulta fou "un acte il·legal", Maria Antònia Sansó denuncià que a alguns centres educatius de Manacor "se sobrepassen els límits" i "s'adoctrinen" els escolars. Posà com a exemple un acte a un institut de Manacor, sense esmentar-lo, en què, segons ella i llegint un retall de premsa d''El Mundo', alguns professors haurien obligat un alumne de segon de Batxillerat a participar en una concentració "catalanista". "La llei sempre s'ha de complir", va insistir la regidora, que denunciava "la manipulació catalanista".

Sebastià Nadal, del PSOE, va reprendre Sansó per "basar-se en un notícia d'un diari parcial, que no ha contrastat res". Segons Nadal, per consultes fetes als representants d'estudiants, "no es varen treure símbols" a l'acte del manifest que es va dur a terme fa dies a l'institut Mossèn Alcover. "Una delegada no pot fer aquest tipus de manifestacions i argumentar un posicionament basat en mentides. És molt greu", va subratllar el regidor socialista.

Carles Grimalt, de Volem, va recordar que l'Estat permet segons quins tipus d'il·legalitats i digué que "la Fiscalia està instrumentalitzada". Per Grimalt, les imatges de policies apallissant gent davant les urnes demostra "el fracàs polític" i es va manifestar a favor d'un referèndum pactat. Des d'AIPC, que donà llibertat de vot als seus tres regidors, el seu portaveu, Joan Gomila, es mostrà trist per la situació "tremenda" que es viu a Catalunya i manifesta que "no té sentit l'ús de les porres".

Contra l'ús de la força

Núria Hinojosa, del PSOE, va dir que el conflicte del Principat "ens afecta a tots i és bo posicionar-se". "L'ús de la força mai és una solució", va remarcar abans de criticar "l'immobilisme de les dues parts". "És un conflicte polític que no és nou. És la culminació d'un anunci de fa anys, quan es presentà –per part del PP– un recurs contra l'Estatut de Catalunya –aprovat pels parlaments català i espanyol– al Constitucional", hi va afegir.

El Pi, a través de Catalina Riera, la futura batlessa, qualificà de "penosos" els fets, amb una "acció desproporcionada" per part de la policia, i lamentà la falta de diàleg. "La perspectiva judicial és un error", va dir, i va fer una crida a totes les parts a "asseure's". "Ni la DIU ni la via policial són la solució, perquè durà més odi i posicions més radicals", insistí Riera.

Per Joan Llodrà, del grup MÉS-Esquerra, impulsor de la moció en defensa dels drets fonamentals, "cal fer valer el diàleg", posició que, segons ell, avala "el 80%" del Consistori. Ara bé, advertí que hi ha "actituds molt semblants a les de fa 80 anys". A la votació, MÉS-Esquerra (5), PSOE (3), Volem (1) i Antònia Llodrà, d'AIPC, votaren a favor de la moció. Per la seva part, El Pi (5) i Joan Gomila i Antonio García (AIPC) s'abstingueren, mentre que el PP (4) votà en contra de la moció.

Moció sobre el món rural

En una altra moció "en defensa del món rural", presentada i aprovada pels partits governants, es va criticar la gestió del Govern a l'hora de declarar noves Zones d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). Els límits d'espais protegits per a l'ornitologia "venen marcats des de la Unió Europea", remarca Miquel Oliver, de MÉS-Esquerra, i posà com a exemple l'Avall de ses Salines, "una zona ZEPA de gran riquesa cinegètica". "Els batles –de les zones afectades– s'han sentit ignorats davant la nova normativa", va subratllar Catalina Riera.

El regidor d'Agricultura, Antoni Sureda, recordà que els límits de la ZEPA del Pla afecten un ampli espai de na Borges, dins el terme de Manacor. En la seva intervenció criticà que la política de la Conselleria de Medi Ambient i Agricultura s'apliqui amb fets consumats i "sense atendre l'opinió dels ajuntaments dels municipis afectats". Oliver respongué que "el procés participatiu no ha acabat" i recordà les 14 reunions que s'han fet per tal d'informar dels beneficis que suposa, també quant a ajudes per al sector primari, la creació de zones ZEPA.

stats