URBANISME
Part Forana 08/09/2017

Manacor cedirà al Consell el control d’obres a zona rústica

L’Ajuntament es veu incapaç d’aplicar la disciplina

Miquel Barceló
2 min
La regidora d’Urbanisme, Bel Febrer, seguirà el consell dels partits de l’oposició de descarregar el departament, que té molts problemes i poc personal.

ManacorEl ple de Manacor aprovarà aquest proper dilluns, en sessió ordinària, la proposta de la delegada d’Urbanisme, Bel Febrer (El Pi), que inclou l’adhesió del municipi a l’Agència de Defensa del Territori del Consell de Mallorca, amb la qual cosa delegarà a l’organisme autònom les competències en matèria de disciplina urbanística dins zona rústica.

Aquesta proposta ha estat plantejada des de fa temps per l’oposició, davant el col·lapse que pateix el departament urbanístic. I ho feia per dues causes concretes: d’una banda, el cúmul de feina derivat de la redacció del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), a més del programa d’inspecció de cases antigues, i d’una altra, la manca de personal per atendre aquests projectes i el dia a dia del departament, sense possibilitat d’ampliar la plantilla.

De fet, l’Ajuntament ja ha hagut de contractar una empresa externa per tal de continuar els treballs de redacció del pla general, que durant la seva primera etapa també ha patit, per diversos motius, un èxode de tècnics.

El descontrol urbanístic de Manacor, el segon terme municipal més gran de Balears, ha fet que hagin proliferat les obres il·legals, especialment dins terrenys rústics. També pel fet de tenir només dos zeladors per vigilar l’àmbit rústic (155 km2) i l’urbà (12 nuclis) amb una llarga franja costanera.

Des dels partits de l’oposició (MÉS-Esquerra, PSOE i Volem) s’ha insistit en la necessitat d’alliberar el control urbanístic dins àrea rústica i centrar els esforços a les zones urbanes, atesa la impossibilitat de poder disposar de més recursos per al departament. Finalment, sembla que l’equip de govern (El Pi-PP-AIPC) acceptarà cedir al Consell el control de l’urbanisme dins l’espai rural del terme.

Manacor no aprova l’assignatura urbanística de cap de les maneres. Fa dècades que redacta, aprova i retira diversos models de planejament i la disciplina urbanística no sempre ha estat aplicada pels propis tècnics a obres públiques municipals. De fet, els enderrocs més importants els hagué d’aplicar el mateix Ajuntament, a obres com la plaça de les Verdures -per edificar més volum que el permès a la normativa-, i el darrer escàndol fou haver de demolir el pont del Riuet -igual que la plaça de les Verdures, per ordre judicial- perquè es vulneraven els drets dels veïns que residien a un edifici afectat per l’obra viària.

Pla general, objectiu prioritari

No obstant això, l’Ajuntament persegueix ara alliberar-se de determinades competències de control urbanístic i centrar-se en el seu gran repte: aprovar el pla general que li permeti donar seguretat jurídica al planejament dels propers anys.

Els convenis que el Consell de Mallorca signa amb els ajuntaments de l’illa, que li traspassen el control dins zona rústica, preveuen compartir la recaptació de les sancions que s’ingressen per les infraccions i que es cobren als promotors multats.

stats