MEDI AMBIENT
Part Forana 14/07/2017

Madrid aconsella fossa sèptica a Cala Pi, Vallgornera i es Pas

Llucmajor demana al Consell seguir la recomanació de l’IGME

Ara Balears
2 min
Diverses urbanitzacions, com Vallgornera, estan situades a una zona de coves on el clavegueram amenaça l’estabilitat del terreny.

LlucmajorL’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME), organisme públic d’investigació adscrit al Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, recomana la instal·lació de fosses sèptiques homologades en els habitatges de les urbanitzacions de Cala Pi, Vallgornera i es Pas, a causa de “l’elevat risc d’esfondrament sobre la cavitat i altres zones de les urbanitzacions” que suposaria una obra de l’envergadura de la construcció de la xarxa de clavegueram.

La instal·lació de fosses sèptiques a cada habitatge és la solució que recomana l’IGME davant la construcció de la xarxa de clavegueram, una opció que en les conclusions de l’informe que ha elaborat aquest organisme públic titlla de “molt poc viable”.

“Hidrogeològicament, l’àrea de les urbanitzacions és de vulnerabilitat molt elevada i elevada respecte a la contaminació de les aigües subterrànies i el possible impacte que pot tenir a la cova, un fet que implica la necessitat d’implementar un sistema eficaç per al tractament o la recollida d’aigües pluvials i fecals”, conclou l’informe.

L’habilitació de fosses sèptiques individuals de recollida de fecals homologades “a les edificacions antigues i modernes és una opció viable, més sostenible i que genera manco impacte sobre el medi”, diu l’IGME. També recomana que es clausurin totes les fosses sèptiques dels habitatges que connectin amb la cavitat.

L’informe desaconsella la construcció d’una depuradora, com s’ha plantejat, perquè “l’assaig de bombeig ha posat de manifest l’alta transmissivitat de l’aqüífer en la zona”.

En aquest mateix sentit, apunta que “els torrents que travessen la zona de Cala Pi-Vallgornera “són tots perdedors, per la qual cosa l’abocament d’aigües residuals depurades en aquests jaços suposa un elevat risc que l’aigua s’infiltri a la cavitat”, encara que “la depuració de l’aigua sigui molt elevada”.

Quant a la construcció de conduccions fins a la depuradora a 4,2 km de distància o a la de l’Arenal, ubicada a 17,6 km, l’IGME considera que són “solucions molt poc viables”, ja que per una banda existeix “risc de modificar els paràmetres geoquímics de l’aigua subterrània” i, en relació amb la segona opció, apunta que “la distància entre els dos punts suposaria un impacte ambiental molt notable”.

El regidor d’Urbanisme, Jaume Tomàs (MÉS), apunta que la propera passa que farà l’Ajuntament de Llucmajor serà elevar al ple de la corporació municipal una modificació del planejament urbanístic demanant al Consell de Mallorca l’exempció de l’obligació de construir el clavegueram.

stats