MEDI AMBIENT
Part Forana 22/09/2017

L’ampliació del Parc Natural de Llevant mira a Capdepera

Medi Ambient es reuneix amb propietaris de finques

M. Barceló
2 min
La reunió amb els propietaris va tenir lloc a la sala d’actes de la casa consistorial.

CapdeperaEl director general de Biodiversitat i Espais Naturals de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Miquel Mir, es reuní a Capdepera amb el batle, Rafel Fernàndez, i propietaris de terrenys afectats per una possible ampliació del Parc Natural de Llevant. L’abast de l’eixamplament de la zona amb la major classificació proteccionista possible inclou finques de Cala Agulla i Cala Mesquida. Es tracta de paratges de gran valor mediambiental que ja tenen la catalogació com a Lloc d’Interès Comunitari (LIC) i Zona Especial de Protecció d’Aus (ZEPA). Ambdós espais estan dins l’àmbit de Xarxa Natura i d’Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI).

Marcar els límits

Conèixer els límits de la possible ampliació és una de les qüestions plantejades per alguns afectats, a la qual cosa Mir va respondre que “des del Govern no s’està treballant amb límits” nous, més enllà de les línies de les figures de protecció ja existents. És a dir, el plantejament actual del Govern quant a ampliar el parc només afectaria Cala Agulla i Cala Mesquida, amb la qual cosa la declaració de parc no modifica el règim urbanístic vigent que correspon a les zones que previsiblement puguin entrar a forma part del parc a mitjan termini.

Els propietaris de finques demanen que el pla d’usos de la zona ampliada del parc estigui “clar”. Referent a aquest tema, es va afirmar que les zones maritimoterrestres incloses dins el parc podran continuar tenint instal·lacions de temporada i, per tant, no se n’alteren les condicions actuals.

Un dels assistents proposà que es redacti la normativa de regulació abans de decidir si estan a favor o en contra d’ampliar el parc. Miquel Mir va explicar que, una vegada els dos ajuntaments implicats (Artà i Capdepera) hagin fet arribar un acord de ple sobre l’ampliació del parc, es començarà a treballar amb el Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN) i que de la seva redacció en podran ser partícips els propietaris de finques.

Alguns assistents es varen interessar per conèixer les diferències entre les figures proteccionistes LIC i ZEPA. Mir va explicar que dins el marc de parc natural hi ha pressupost i personal de l’administració dedicat a la gestió dels espais públics, i que per a les zones privades hi ha línies de subvencions a les quals es podrien adherir els titulars de terrenys, per tal de poder millorar la conservació de les seves parcel·les. Un exemple n’és el sistema dunar de Cala Agulla, que ha patit un retrocés molt important. “Si fos parc natural, s’hi podria invertir per recuperar-lo”, va remarcar Mir, ja que es podria accedir a programes de rehabilitació i conservació de la franja litoral.

En acabar la reunió, el batle recordà que la proposta passa només per incloure dins el parc dues zones ja protegides.

stats