Part Forana 18/05/2017

L'ametla de Mallorca cerca nous vents que espantin el pessimisme

Dos-cents productors assisteixen a Algaida a la IV Jornada del sector, que organitza Camp Mallorquí

Miquel Barceló
2 min
Imagte de la presentació de la ponència sobre les expectatives de futur de l'ametla.

AlgaidaAmb la idea d'avançar en el cultiu de l'ametla a través de l'adaptació de noves varietats d'ametlers a les condicions agroclimàtiques de Mallorca en diferents condicions, i d'espantar el pessimisme que regna en el sector a causa de l'augment de plagues, Camp Mallorquí ha duit a terme aquest dijous la IV Jornada de l'ametler, en què han participat uns 200 productors. Antoni Garcías Simón, president de la cooperativa de referència de Mallorca, i Jordi Castellví, president d'Unió Corporació Alimentària, a la qual pertany Camp Mallorquí, han obert la jornada amb l'ànim d'injectar l'ànim en un sector en què les expectatives de futur requereixen nous mètodes de cultiu i també nous plans de comercialització del fruit sec per excel·lència de l'illa, sota la IGP Ametla de Mallorca.

A la jornada, s'hi han presentat diverses ponències, començant per la dels plans innovadors de Camp Mallorquí, presentada pel director gerent, Gonzalo Rodríguez; la de 'Fenologia i cultiu', per Joan Rallo García; l'estudi dels vectors del bacteri 'Xylella fastidiosa', a càrrec del doctor i professor d'entomologia de la UIB Miquel Àngel Miranda; els paràmetres d'aptitud industrial, a càrrec de l'especialista de l'IRTA Agustí Romero; la col·laboració en el reciclatge d'envasos de SIGFITO, a càrrec de l'especialista Cristina García, i les expectatives de futur de l'ametla amb Ferran Huguet, director general d'Unió Corporació Alimentària.

"L'ametla s'ofereix com un sector econòmic de futur, però per encarar-lo cal abandonar el pessimisme", ha declarat el president de Camp Mallorquí, Antoni Garcías Simón, a l'ARA Balears. "Per recuperar una agricultura que hem heretat, hem de ser capaços de capgirar la situació de declivi i implicar el major nombre de gent possible", ha afegit. Garcías ha recordat que hi ha en marxa nombrosos projectes en camps experimentals amb varietats de fora i autòctones que es cultiven en sistema de reg total, reg puntual i en secà, per tal d'establir quines poden ser més rendibles, d'acord amb les tendències del mercat.

Antoni Garcías també ha destacat que, tot i l'aparició de plagues i malalties noves, "a Mallorca s'han plantat 300 hectàrees d'ametlers en els darrers cinc anys", com a mostra que cal confiar en el futur del fruit sec, malgrat els contratemps que van sorgint. Camp Mallorquí té 2.000 socis productors de Mallorca i Eivissa, i rep el suport de 13 cooperatives i tres SAT (S'Esplet, Agroilla i Fruits Secs) en el seu projecte ja consolidat de comercialització de fruits secs, ametla i garrova.

La 'Xylella' i els seus efectes han centrat gran part de l'atenció dels assistents a la jornada, als quals s'ha ofert una informació de la situació actual i com cal actuar per combatre-la. S'ha constatat la preocupació de molts agricultors pel futur dels cultius d'ametla si no s'aconsegueix frenar-ne la presència. Des de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca s'ha informat que en sis mesos s'han analitzat mil mostres de plantes i s'han detectat uns 200 positius. Les xifres augmenten a mesura que s'incrementa també el nombre de controls.

stats