Part Forana 02/01/2017

L'alberg de Manacor, desbordat durant festes mentre l'Ajuntament se'n desentén

"No ens sentim gaire acompanyats", es lamenta la directora del centre d'acollida de transeünts

Miquel Barceló
3 min
L'alberg de Manacor ha tingut problemes per atendre a tots els sense sostre.

ManacorL'esforç de diverses entitats i particulars de Manacor per donar teulada als més necessitats no va acompanyat, en la mesura que caldria, per part dels Serveis Socials de l'Ajuntament. Durant les festes, la Fundació Trobada, dedicada a oferir aixopluc als sensesostre, s'ha vist desbordada i alguna gent ha dormit al carrer. N'hi ha plena constància en alguns punts de la via pública. Ja abans de Nadal, el regidor de Volem a l'Ajuntament, Carles Grimalt, demanava parer sobre la situació que pateixen els sensesostre quan no hi ha llits a l'alberg del passeig Ferrocarril a la delegada municipal de Serveis Socials, Maria Isabel Bauzá. La regidora respongué, aleshores, no tenir constància de cap situació de col·lapse ni de llista.

"L'Ajuntament no ha estat mai sensibilitzat, perquè l'alberg depèn del Consell de Mallorca", es lamenta la directora del centre d'acollida, Noèlia Hernández, que a la vegada no s'amaga de dir que "no ens sentim gaire acompanyats per l'Ajuntament".

Fundació Trobada disposa de 25 llits, però en moments puntuals en manquen. Els Serveis Socials municipals tenen constància que l'alberg ha estat "dos dies col·lapsat i tres persones n'han quedat fora". "Des del centre ens asseguraren que es deriva la gent que queda sense plaça a Ca l'Ardiaca –a Palma– o queden en llista d'espera", ha dit la regidora en ser preguntada per l'ARA Balears sobre la situació. "Ens digueren que anaven bé de places", respon.

"Pot haver-hi hagut llista d'espera, com altres anys", explica la directora de l'alberg, i afegeix que la gent que dorm al carrer pot fer-ho per diversos motius i situacions que ens fugen de les mans". "Tenim 25 places i no hi a llits d'emergència", recorda Noèlia Hernández, qui subratlla que "l'alberg està obert a tothom" i que el cas de la llista d'espera "no és el primer any que es dóna".

En el darrer ple, al regidor Grimalt li quedà clar que l'Ajuntament no té cap pla de contingència per a situacions d'emergència. El fet que l'alberg de la Fundació Trobada estigui sota supervisió del Consell permet a l'administració local deslligar-se'n. En referència al problema de transeünts que queden sense sostre, Bauzà diu que en cap moment es nega l'auxili, "perquè no tenim les portes tancades", emperò que en moments determinats, fora d'horari dels Serveis Socials, "hi ha situacions que l'Ajuntament no pot controlar". "No tenim cap competència sobre l'alberg perquè forma part de la xarxa del Consell", hi insisteix la regidora, a la vegada que assegura que hi ha "molt contacte i una bona coordinació amb ells –els gestors de l'alberg–, i habitualment ningú queda sense plaça, segons ens diuen".

"Els usuaris de l'alberg són gent invisible respecte d'altra gent que viu l'exclusió social", subratlla Noèlia Hernández, a la vegada que recorda que pot haver-hi casos en què qui dorm al carrer no sempre és algú que no ha trobat plaça a l'alberg. No obstant això, Hernández troba a faltar una mica més de col·laboració per part de l'Ajuntament. La manca d'escalfor i suport polític és evident, "perquè fa temps que cap regidor visita l'alberg". "Tampoc és que ens hi hagin convidat", diu la regidora Bauzà, qui apunta que "l'alberg té un àmbit comarcal" i, per tant, té un abast que va més enllà del municipi de Manacor.

Sigui com sigui, la recollida d'aliments abans de les festes o els concerts solidaris dels alumnes del Maria Antònia Oliver o de la mateixa Fundació Trobada, amb la presència i col·laboració del compositor Luis Cobos, han ajudat a fer menys tràgiques les festes de Nadal a desenes de persones que han pogut passar la nit a l'alberg. Són la cara amable i plena de llum, a l'espera que la claror arribi també des d'altres parts més ombrívoles de la societat.

stats