Part Forana 16/01/2017

Infants plens d’esperit santantonià

Els al·lots de sa Pobla, que comencen a viure aquesta festa des que són ben petits, aprenen de la família i a l’escola els costums i les tradicions que segueixen els adults

Jaume Ribas
3 min
Infants plens d’esperit santantonià

Sa Pobla“Quan qualcú sent sa ximbomba / si té son se deixondeix / i és alegre el cant pagès / cantant s’estil de sa Pobla”. Ho canten els nins i nines de l’Escola de Ximbomba quan falta menys d’una setmana per a Sant Antoni. A sa Pobla, la festa per excel·lència de la Part Forana de Mallorca comença a viure’s des de ben petit. Quan només són infants, molts de poblers comencen a submergir-se en els costums i les tradicions, que, ara més que mai, molta gent es planteja com adaptar i fer perviure.

L’al·lotam té un dels papers més partícips en el conjunt d’actes del dissabte i el dia de Sant Antoni. La colla de dimonis els encalça a les corregudes del capvespre de dia 16, acompanyen els glosadors i sonadors a la plaça durant la revetla i tenen la seva pròpia colla de caparrots per ballar 'Jo i un pastor', els caparrots minyons.

Escola de Ximbomba

L’Escola de Ximbomba es va crear el 1995 com un espai de contacte i aprenentatge entre els sonadors i cantadors més veterans i els nins del poble. Enguany, l’escola té una quinzena d’alumnes apuntats i tres mestres, Toni Crespí 'Ballador', Antònia Serra 'Mussola' i Biel Cladera 'Collut'.

Fent memòria, Biel Cladera conta que ha vist formar més de 200 alumnes al llarg d’aquests vint-i-dos anys d’història i que, a més, molts d’ells encara canten, sonen i participen en la festa. Els alumnes més joves que van a l’Escola de Ximbomba tenen quatre o cinc anys i els més grans ja s’acosten als quinze. De tot d’una aprenen a cantar gloses amb diferents tonades i, a poc a poc, van introduint la ximbomba.

Els tres mestres de l’Escola de Ximbomba treballen des de la Fira de Tardor, a la darreria del novembre, fins als dies previs a Sant Antoni la glosa amb ximbomba. Durant aquest període, els alumnes aprenen les gloses i com es canten, veuen com es fa una ximbomba i s’entrenen per començar a tocar-la. Després, passada la festa i fins que acaben per Setmana Santa, els alumnes de l’Escola de Ximbomba aprenen altres cançons tradicionals cantades amb les tonades de feina, pròpies del camp.

Els caparrots minyons

Una altra part de la festa en què els infants són clau és el ball dels caparrots. Els caparrots minyons, la versió infantil dels originals, van introduir-se a la revetla de Sant Antoni l’any 1984, trenta-dos anys després que ho fessin els caparrots grans. Un dels seus impulsors, Tomeu Mir, és encara mestre dels caparrots minyons.

Els onze nins i nines que ballaran 'Jo i un pastor' a la plaça s’elegeixen cada any per sorteig. Hi ha un total d’onze caparrots, la meitat dels quals són rellevats anualment. Els aspirats només poden presentar-s’hi als sis anys, de manera que tots els caparrots minyons tenen entre 6 i 8 anys.

Les escoles, pedrera de sentiment

El sentiment santantonià pobler té quelcom de generació espontània, però val a dir que les escoles també hi tenen un paper destacadíssim. Tant els cinc centres de primària com l’IES Can Peu Blanc dediquen activitats i jornades a la festa de Sant Antoni.

La preparació educativa de la festivitat de Sant Antoni és un dels motius que van servir al CEIP Vialfàs per guanyar el premi Baldiri Reixac de la Fundació Carulla. El jurat va destacar l’ensenyament de continguts “basats en la cultura pròpia i arrelada al poble” i “l’interès a conèixer i difondre la glosa”. El director de l’escola, Miquel Àngel Pons, explica que, com a altres centres, els seus alumnes treballen, durant mesos, continguts relacionats amb Sant Antoni de manera transversal a diferents assignatures.

El treball a les escoles és un dels matalassos sobre els quals descansa Sant Antoni i, de fet, Tomeu Mir explica que alguns dels infants que seran caparrots minyons ja han après el ball a les escoles abans d’assajar.

stats