Part Forana 25/08/2013

Felanitx acull la setena Nit de l'Art

Hi participaren més d'un centenar d'artistes en vint-i-vuit espais repartits per tota la vila

Pere Antoni Pons
2 min

FelanitxLa setena edició de la Nit de l'Art de Felanitx, que es va celebrar divendres passat, dia 23, va servir per mostrar les obres d'un centenar d'artistes en vint-i-vuit espais diferents del poble. Entre aquests espais, molts dels quals podran vistar-se fins al proper dia 1, hi havia galeries d'art pròpiament dites, però també bars reconvertits en improvisades sales d'exposició i altres llocs habilitats per a l'ocasió, com per exemple el mercat municipal de la vila, on per una nit els colors i les formes de la pintura i l'escultura prengueren el lloc a les fruites i les verdures.

Artistes

Els artistes amb obra exposada eren de procedència molt diversa. N'hi havia de mallorquins (els felanitxers Pere Bennàssar i Jaume Prohens, el solleric Tòfol Colom Atienza), de peninsulars (Marcos Pacheco) i també d'estrangers (com Monique Amy Girard i John Kosi). La varietat de formats, tècniques i estils era considerable. Hi havia des de pintura i escultura fins a fotografies, peces de ceràmica, performances, còmics, collages, mobles i mostres de dansa contemporània.

A diferència d'altres nits de l'art que es duen a terme en altres pobles de Mallorca, la participació en la de Felanitx està oberta a tothom qui vulgui prendre'n part. Això fa que sigui molt més inclusiva, però també que -inevitablement- les obres exhibides presentin una qualitat més desigual, que va des de la gràcia estilosa o la professionalitat artesanal fins als temptejos amateurs, alguns ben intencionats, altres d'una precarietat alarmant i curiosa. Tampoc no és gaire greu. El mateix passa en molts museus d'art contemporani del planeta, on els criteris de selecció (extremadament folgats o inexistents), la mescla desordenada d'obres i la confusió temàtica i estètica són el pa de cada sala.

Com que aquests esdeveniments són més una excusa per socialitzar que per contemplar art, la gent es passejava amunt i avall dels carrers amb un aire despreocupat i festiu, fent més cas als coneguts amb qui topaven que a les peces exposades. Per quan el recorregut artístic es feia massa pesat, a més, la gent podia aturar-se a escoltar alguns dels concerts que s'hi oferien: de les bandes Salat Jazz, Tina Manresa, Do Natural o Monkeys Doo. També hi havia alguna curiositat, com una perruqueria on es dedicaven a fer monumentals pentinats barrocs, ideals per a senyores que vulguin hibridar els estils de Cher i de la núvia de Frankenstein. Entre les obres que més captaren l'atenció del públic, hi havia les instal·lacions del col·lectiu Art Viu, Toni de la Mata i Dama Valèria ArtCreatiu.

Certamen amateur

També el divendres 23 es va anunciar el veredicte de la quarta edició del Certamen amateur d'Arts Plàstiques. La guanyadora va ser Mireia Oliver Dufon, que va endur-se el premi amb l'obra titulada Ses dones de s'Arenal , que pot veure's amb la resta de la vintena d'obres participants. El millor resum de la vetllada -i, ja que hi som, dels darrers cinquanta anys d'història de l'art- el va fer una senyora que, amb veu i entonació de madona mallorquina, va demanar-se retòricament: "I tot és art, no és vera?".

stats