AMENAÇA MEDIAMBIENTAL
Part Forana 30/08/2013

Esponges marines contra prospeccions petrolíferes

Oceana troba un nou hàbitat al fons marí a prop d'Eivissa

Ara Balears
2 min

Palma.L'entitat ecologista Oceana va anunciar ahir la troballa d'un camp amb milers d'esponges pedra o litístides situat a 700 metres de profunditat entre la costa valenciana i Eivissa, en una zona on s'ha autoritzat fer-hi les polèmiques prospeccions petrolíferes que el podrien destruir. Es tracta d'una espècie desconeguda fins ara a la Mediterrània, encara que ja se n'havien trobat hàbitats a les illes Canàries i a altres zones de l'Atlàntic Nord, explica l'entitat.

Segons Oceana, la troballa augmenta la riquesa de la Mediterrània, que tot i que només té un 1% de la superfície oceànica del món, acull un 18% de les espècies marines que es coneixen.

Les esponges les han trobades amb l'expedició del catamarà Oceana Ranger a la zona que pot quedar afectada per les prospeccions autoritzades pel govern espanyol en l'època de José Luis Rodríguez Zapatero. En concret, l'elevació on són les esponges i que s'aixeca 500 metres sobre el llit marí és a 28 milles nàutiques de la costa d'Eivissa i 54 de la costa de València ciutat.

Segons el director de Recerca d'Oceana a Europa, Ricardo Aguilar, "hauria estat molt fàcil tant per al govern espanyol com per a l'empresa petroliera saber que en aquests fons hi ha ecosistemes d'altíssim valor si haguessin dedicat un mínim esforçç a comprovar-ho abans d'otorgar els permisos"

Sense garanties ambientals

Oceana recorda que l'empresa Cairn té una autorització per fer sondatges en aquest indret i que la Comissió Europea ja va reclamar al govern espanyol garanties ambientals respecte de les prospeccions petrolíferes.

El Consell d'Eivissa, contrari com el de Formentera al projecte, va anunciar ahir que, precisament per l'interès que ha demostrat la Comissió, ha decidit enviar-li directament els acords i informes que ha realitzat en contra de les prospeccions que ja havia fet arribar al govern central.

El Consell d'Eivissa ha fet fins a quatre declaracions institucionals en contra de les prospeccions i també ha acordat realitzar les accions legals que siguin necessàries per aturar-les, perquè considera que afecten de manera molt negativa tant el turisme, la principal economia pitiüsa, com l'ecosistema marí. L'informe que va encarregar el Consell eivissenc i que ara enviarà a Europa considera que les emissions sísmiques, a més, poden provocar la desorientació de dofins i cetacis, fet que provocarà la reducció d'entre un 35 i un 50% dels recursos pesquers de la zona.

stats