Part Forana 20/09/2017

Acaba l'excavació d'un possible santuari a l'Hospitalet Vell a Manacor

Dissabte hi haurà una jornada de portes obertes, en què es podran veure les troballes de les dues darreres campanyes arqueològiques

M. Barceló
2 min
Els treballs de la segona campanya al gran habitacle annex al gran talaiot acabaran en pocs dies.

ManacorLa setzena campanya d’intervencions en el jaciment prehistòric de l’Hospitalet Vell, a Manacor, és a punt de concloure. En aquesta nova intervenció, de tres setmanes de durada, s'ha tret a la llum l’estructura d’un possible santuari que, en tot cas, hauria tingut un ús polivalent d’acord amb totes les restes que s'hi han trobat. Així ho explica Damià Ramis, el qual, juntament amb Magdalena Salas, és l'arqueòleg que dirigeix l’excavació. Dos arqueòlegs més, dos restauradors, sis voluntaris, dos peons de picapedrers i membres de la brigada de l’Ajuntament de Manacor completen l'equip de treball.

"Aquesta campanya la finança l’Ajuntament en solitari perquè la nostra voluntat és continuar any rere any les excavacions i les investigacions i no aturar”, ha explicat la regidora de Patrimoni, Catalina Riera, durant la visita feta aquest dimecres al poblat situat prop de Cales de Mallorca. "Tenim un patrimoni arqueològic importantíssim i li hem de donar valor perquè pugui convertir-se en un dels reclams per als que visiten el nostre municipi", ha afegit Riera.

Molins i peces de telers

Els treballs de la campanya d’enguany s’han centrat completament en una de les habitacions que hi ha al voltant del talaiot i l’excavació de la qual ja va començar l’any 2016. Aquest edifici presenta una planta absidal amb una columna central, una llar de foc, un dipòsit possiblement d'aigua o per guardar-hi cereals, i diverses banquetes de feina al voltant. "Per aquestes característiques i perquè hi hem trobat copes crestades podríem pensar que es tracta d’un santuari, però també hi hem trobat estris com 25 molins de mà i també elements per teixir, cosa que fa pensar en un ús polivalent", ha concretat Ramis.

L'arqueòleg Damià Ramis (tercer per l'esquerra), grup de voluntaris, la regidora Riera, i la arqueòlega Magdalena Salas.

Per part seva, la directora del Museu de Manacor i de l’excavació de l’Hospitalet Vell, Magdalena Salas, ha mostrat diverses peces de les que s’han trobat en aquesta estructura talaiòtica. "Els materials recuperats al seu interior ens parlen d’un ús al talaiòtic final o postalaiòtic, concretament entre els segles III-II aC, just abans de la conquesta romana", ha explicat Salas. Així s’hi han trobat "copes crestades i olles típiques d’aquesta fase, tassons i ceràmiques d’importació com àmfores romanes, eivissenques i fins i tot una llumeta grega", ha afegit.

Paisatge semblant a l'actual

Les excavacions arqueològiques a l’Hospitalet Vell i les analítiques de pol·len i llavors que s'han fet de les restes associades a les estructures permeten entendre que al final de l’època talaiòtica el paisatge no era gaire diferent de l’actual i tenia camps de cultiu de cereals i ullastrars als voltants, expliquen els arqueòlegs. Alguns d'aquests tècnics participaran en la jornada de portes obertes de dissabte, dia 23, a les 18.30 h, en què es farà una visita guiada a la zona excavada i es mostraran algunes de les peces restaurades durant les dues darreres campanyes.

stats