Part Forana 22/03/2016

Artà activa una campanya per posar en valor les aus urbanes del municipi

Convoca un concurs d'idees per solucionar el problema de la caiguda d'excrements i promou la publicació d'una guia d'observació

Ara Balears
2 min
La depuradora d'Artà és un indret ideal per poder observar aus.

ArtàL'Ajuntament d'Artà ha convocat un concurs d'idees per solucionar el problema de les deposicions d'excrements que cauen des dels nius de cabots sobre façanes, carrers i sovint vianants. Entre els indrets afectats, es troben algunes zones cèntriques i turístiques com la plaça de l'Ajuntament i els carrers d'Antoni Blanes i de Rafel Blanes.

Les bases del concurs es poden trobar a Secretaria i al Perfil del Contractant de la pàgina web municipal. El termini de presentació de propostes és de 3 mesos, comptadors a partir de l'endemà de la publicació de l'anunci al BOIB (19 de març).

També està prevista l'edició, enguany, d'una guia d'aus urbanes d'Artà i la Colònia amb objectiu divulgatiu i turístic. Els encarregats de l'edició són Toni Muñoz i Catalina Artigues, ornitòlegs i experts en educació ambiental.

Així mateix se sol·licitarà a Abaqua (Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental) la instal·lació d'un punt d'observacions d'aus a la depuradora d'Artà i que l'ampliació de la depuradora de la Colònia també prevegi la dotació d'aquest equipament.

Les basses de la depuradora d'Artà són un lloc excel·lent per observar les evolucions de cabots, oronelles, ulls de bou caçant moscards en vol, avisadors i una gran varietat d'altres aus.

Segons Aina Comas, regidora de Medi Ambient, es tracta de conjugar la defensa de la biodiversitat local amb l'educació ambiental i la millora de la neteja urbana i, al mateix temps, posar en valor un dels atractius naturals d'Artà per posicionar el municipi també dins el turisme d'observació d'aus (bird watching).

Segons les dades del recompte realitzat en el marc del Projecte Orenetes impulsat a Balears pel GOB, a Artà hi ha 34 localitzacions amb unes 148 parelles nidificants, i 51 nius trencats, a mig construir o buits. Les observacions es fan anualment al voltant del mes de maig, a càrrec voluntaris locals.

Els cabots (Delichon urbis), les oronelles (Hirundo rustica) i les falzies (Apus apus) són aus protegides i molt importants a l'hora de reduir la presència de moscards: una parella de cabot en època de cria en consumeix uns 2.500 cada dia.

stats