COMPTES PÚBLICS
Part Forana 27/08/2015

Alaró s'acull a un fons estatal per fer front a les sentències del Fantasio i s'Olivaret

Haurà de pagar com a mínim 1,4 milions d'euros

Margalida Bonnín
2 min
Façana dels pisos del Fantasio. / A. POL

AlaróL'Ajuntament d'Alaró s'ha acollit al fons d'impuls local creat pel Ministeri d'Hisenda per ajudar els ajuntaments a obtenir liquiditat per pagar en compliment de sentències fermes.

El municipi en té dues pendents d'execució dictades pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB). Una és la relativa a la demolició parcial de l'edifici d'habitatges conegut com el "Fantasio", que tindrà un cost estimat de 528.603 euros, segons un informe tècnic emès per l'arquitecte municipal. L'altra és la sentència relativa a la regeneració de l'antiga pedrera de s'Olivaret, que tindrà un cost de 885.532 euros, segons el projecte elaborat per un enginyer.

El ple aprovà per unanimitat l'adhesió a aquest fons en una sessió extraordinària el 20 d'agost, dos dies abans que finalitzàs el termini. "Al setembre o a l'octubre és possible que tinguem notícies judicials", explicà el regidor d'Urbanisme, Guillem Balboa.

Aquesta mesura suposa també un compromís per part de l'Ajuntament de dotar el fons de contingència d'una quantitat equivalent a l'1 per cent de les despeses no financeres del pressupost, que en el cas d'Alaró seran devers 40.000 euros, segons indicà Balboa. Per altra banda, també es va aprovar un pla d'ajust 2016-2025.

És el mateix fons al qual es va acollir l'Ajuntament de Palma per pagar els 51,8 milions d'€ que deu en expropiacions.

1,4 milions, mínim

La suma dels dos projectes que l'Ajuntament haurà d'executar són uns 1,4 milions. Ara bé, aquesta xifra pot augmentar. En el cas dels pisos del Fantasio, els propietaris afectats poden reclamar indemnitzacions. El bloc, de 12 habitatges i dos estudis, es va aixecar en el solar que ocupava el cine l'any 2002. En aquell moment, els arquitectes ja identificaren un desviament de l'edifici que li feia ocupar part de la via pública. Tres anys després, l'empresari Antonio Parrilla, a qui havien paralitzat un projecte, va interposar la primera denúncia. El cas s'ha allargat fins avui, amb diversos recursos per part de l'Ajuntament, i manté imputat l'exbatle, Joan Simonet, per presumpta prevaricació.

Pel que fa a s'Olivaret, l'Ajuntament ja ha hagut d'abonar uns 81.000 euros per l'incompliment d'un conveni signat el 1992. Aleshores només era de 26.000 €, però la xifra es va multiplicar a causa de les penalitzacions i els interessos acumulats.

stats