Suplements 13/03/2016

Menorca, una connexió bit pel desenvolupament

El Centre Bit d’Alaior es posarà en marxa el juliol i ocuparà un edifici de tres plantes, on cabran 40 empreses, que donaran feina a 200 persones

Enric Culat
4 min

PalmaBONA PART DE les empreses incubades al Parc Bit de Mallorca coincideixen que un dels principals avantatges d’aquest espai tecnològic són les sinergies que s’hi creen i que faciliten que els projectes neixin i es desenvolupin amb la col·laboració entre emprenedors, en què cada un aporta la seva especialitat i coneixement. El camí recorregut al Parc Bit des que es va inaugurar, el 2002, no ha estat fàcil. Crear coneixement i diversificar l’economia no es cosa de dos dies, ni de tres... ni a Mallorca ni enlloc. L’objectiu d’Europa és que el 2020 el 3% del PIB es destini a R+D. A Espanya ara és de l’1,24%, i a les Illes Balears, del 0,33%.

COM REVERTIR AQUESTA situació i fer de les TIC un instrument per incrementar la competitivitat i la productivitat? És possible extreure el ‘millor’ del model del Parc Bit i ‘exportar-ho’ a Menorca? Són comparables ambdós models de negoci, el que es genera a Mallorca i el de Menorca, una illa que no supera els cent mil habitants? Fins a quin punt l’experiència del parc tecnològic mallorquí pot servir per no repetir els mateixos errors a Menorca?

ALLÒ CERT ÉS que l’illa de la Reserva de la Biosfera i dels talaiots ha decidit apostar també per la modernització i per un nou model econòmic, més diversificat, que en faciliti el desenvolupament. Per fer-ho, es posarà en marxa el Centre Bit Menorca, un nou espai amb el qual el Govern de les Illes Balears, amb la complicitat de l’empresariat menorquí, pretén fer les primeres passes per convertir Menorca en un referent tecnològic. Tanmateix, l’illa no parteix de zero i disposa d’un component innovador important. La fira Innovem és un referent i punt de trobada per als emprenedors menorquins i una cita anual d’on surten moltes idees. “La societat menorquina té una certa experiència en projectes nous que entenem que servirà per impulsar el Centre Bit i, en conseqüència, accelerar aquesta economia de la innovació que volem que es creï a Menorca”, argumenta Pere Fuster, director gerent de la Fundació BIT, un organisme públic de recerca que inclou diverses empreses, entre les quals el Parc Bit i el futur Centre Bit de Menorca.

DES DE L’ASSOCIACIÓ Joves Empresaris de Balears a Menorca, organitzadora de la fira Innovem, defensen que el Centre Bit ha de ser una “plataforma estratègica” que esdevingui una aposta “clara i decidida pel talent i l’emprenedoria” dels joves empresaris menorquins. Carmen Crespo, gerent d’aquesta associació empresarial, opina que “sens cap dubte és en el sector tecnològic, i més concretament el TIC, on la insularitat deixa de ser una barrera competitiva i, per tant, una aposta important pel futur per a Menorca. Joves Empresaris fa costat a aquesta iniciativa, que segur que ampliarà l’ecosistema d’emprenedoria a l’illa”.

EL 2010, QUAN es va decidir crear el Centre Bit, les empreses TIC de Menorca representaven només el 2,8% del PIB menorquí, segons dades de l’economista Carolina Beltrán. El projecte inicial del Centre Bit, molt ambiciós i sobredimensionat, no va tirar endavant. Aquell any hi havia a les Illes Balears 1.721 empreses relacionades amb les tecnologies de la informació i només el 8% estaven a Menorca. El Govern de la present legislatura ha decidit donar un nou impuls al projecte reubicant-lo a un edifici de tres plantes del polígon la Trotxa d’Alaior, amb una superfície útil de 1.800 metres quadrats. Es tracta d’un edifici relativament modern -construït el 2006- i conegut com Maderesa, l’empresa que en va ser l’antic propietari fins que el Govern el va comprar, el mes de novembre passat, gràcies a una partida extreta dels fons previstos a l’Estatut d’Autonomia de Balears. L’edifici ha costat 3.550.000 euros i l’administració autonòmica ha invertit, a més, 400.000 euros en el condicionament: instal·lació de mobles, parquet, enllumenat, etc. Tan sols queden per enllestir-hi els darrers detalls i incorporar material audiovisual i informàtic.

“L’EDIFICI TINDRÀ TOTS els equipaments per cobrir les necessitats de les empreses que s’hi vulguin instal·lar. Serà un Parc Bit en petit”, explica Pere Fuster. A la planta baixa hi haurà empreses de base tecnològica i innovadores ja consolidades a Menorca. La planta primera acollirà l’espai que al Parc Bit es coneix com la ‘incubació física’, és a dir, quan les empreses comencen un pla de negoci amb assessorament públic i disposen d’un local propi. A la planta segona s’ubicarà la zona de coworking amb els projectes embrionaris. Aquesta mateixa planta inclourà diverses sales: de formació, de reunions i d’actes, amb capacitat per a 200 persones. L’edifici també disposarà d’un gran soterrani on es podrien instal·lar empreses no estrictament del sector TIC, sinó de base industrial o manufacturació del sector del calçat o els formatges, entre d’altres. De la gestió d’aquesta part del centre se n’ocuparà el Consell de Menorca. La capacitat total de l’edifici serà d’entre 30 i 40 empreses, que donaran feina a unes 200 persones.

EL GOVERN ESPERA inaugurar el Centre Bit d’Alaior el proper mes de juliol. Ara mateix s’està ultimant un pla d’usos i preus. A la zona de coworking del Parc Bit de Mallorca els emprenedors paguen 50 euros mensuals, amb assessorament, serveis, etc., mentre que a Menorca possiblement aquest preu podria ser de 30 euros mensuals. Les bonificacions per a les empreses incubades físicament seran també menors a Menorca que a Mallorca, on cada empresa paga 8 euros per metre quadrat i ocupa de 50 a 60 metres quadrats.

LA IDEA ÉS que quan s’inauguri el Centre Bit algunes empreses ja estiguin fent feina. De moment n’hi ha tres d’interessades a instal·lar-s’hi: dues de dedicades a la creació de software i TIC en el sector turístic, mentre que la tercera podria ser un laboratori de robòtica. “Volem que les empreses importants facin de tractor de les altres”, apunta Pere Fuster. Per aconseguir-ho, es preveuen diverses trobades amb el sector empresarial menorquí. “Al final, el Centre Bit serà el que els menorquins vulguin. Sent realistes, el sector TIC Turisme pensam que serà el prioritari, però a més ens agradaria que hi siguin presents les empreses dedicades al medi ambient i particularment les del sector d’eficiència energètica, un camp que estam segurs que a Menorca pot tenir un llarg recorregut”, opina Pere Fuster.

stats