Suplements 02/06/2013

L'apassionant Teilhard de Chardin

Vladimir De Semir
2 min

El jesuïta (filòsof, teòleg, paleontòleg i geòleg) Teilhard de Chardin (1881- 1955) és un personatge cabdal en la conciliació entre ciència i teologia. La seva obra està centrada en l'anàlisi de les etapes del desenvolupament de l'ésser humà i d'una concepció global de la Terra i de l'Univers basada en l'evolució. No ens ha de sobtar que en els anys 50 i 60 la jerarquia catòlica el considerés com a "perillós" i "heterodox". Durant el seu pontificat, el papa Joan Pau II el rehabilità, com també va fer -a un altre nivell- amb Galileu. Teilhard de Chardin i la seva obra surten avui, a poc a poc, d'un cert oblit.

El jesuïta (filòsof, teòleg i periodista) Josep Maria Puigjaner col·labora a recuperar la seva figura i el seu pensament amb una obra dramàtica que ha publicat recentment Editorial Claret: Teilhard de Chardin, l'apassionant combat d'un evolucionista total . Com va inventar Galileu en el seu Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo tolemaico e copernicano , l'obra està basada en diàlegs entre Teilhard i persones de la seva època que ens permeten endinsar-nos en la seva profunda visió sobre la Vida, la Terra i el Univers. Com ha dit Puigjaner: "Teilhard de Chardin creu que la humanitat millora i ha augmentat en la seva consciència i en el seu psiquisme. La globalització li està donant la raó; ara sabem més què passa al món".

Amb un cant d'esperança del mateix De Chardin: "Cap esforç en els àmbits de la ciència, del pensament o de les arts no es perdrà en el camí dels homes cap a nous horitzons de plenitud". De plena actualitat per moltes raons... I per al nostre intel·lecte, simplement, apassionant!

stats