Suplements 15/07/2016

Els Cavallets, la tradició més sentida pels felanitxers

Dia 20 de juliol se’ls entrega el reconeixement de Festa d’Interès cultural

M. Mateu
3 min
Els cavallet, la tradició més sentida pels felanitzers.

Els Cavallets de Felanitx són clau per entendre una de les figures més emblemàtiques de la cultura tradicional de Felanitx. De fet, són un dels llegats més antics del poble: fundats pels frares agustins el segle XVII, l’Església els va mantenir fins a la desamortització. Fou llavors, l’any 1881, quan l’Ajuntament de Felanitx se’n va fer càrrec i ho continua fent fins avui dia. Els Cavallets són representats per sis infants i una dama i els acompanyen la xeremia, el flabiol i el tamborí.

Dedicació

Apol·lònia Rotger Vidal és una de les persones que més coneix els Cavallets. No només perquè fou la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Felanitx durant vuit anys, sinó perquè “ja hi anava al darrere molt abans”, ens explica. “Les monges de la Caritat preparaven la roba, però quan foren majors decidiren deixar-ho i jo em vaig encarregar que tots els vestits estiguessin preparats per a la festa: els duia a la tintoreria i en tenia molta cura; també vaig ser dels Caparrots i Dimonis de Felanitx, balladora i sonadora amb S’Estol des Gerricó”. Per motius personals, però, Apol·lònia va haver de deixar d’encarregar-se dels vestits, tot i que és una festa que estima molt i s’emociona quan en parla. La seva filla va ser Dama i la seva néta també s’hi estrenarà enguany. Rotger també fou una de les encarregades que es construïssin dos cavallets més perquè “si algun dia se’n fa malbé algun, n’hi pugui haver de recanvi”. Fa uns anys, quan era regidora, va sorgir la possibilitat de declarar els Cavallets Festa d’Interès Cultural, i Rotger va ser al capdavant d’aquest reconeixement, que se’ls fou concedit i del qual aquest dimecres, a la festivitat de Santa Margalida, el Consell de Mallorca entregarà el guardó.

Tradició des de ben petits

Caterina Obrador té onze anys, en fa tres que balla de Dama i enguany donarà el relleu a una altra nina perquè continuï amb la tradició. “M’ha agradat molt fer de Dama, ara he ajudat a ensenyar els nous infants que enguany s’estrenaran de Cavallets”, explica. “Al principi va ser un poc difícil, perquè són molts de balls i els has d’aprendre tots. Ses Potadetes és el més complicat”, comenta. “Em fa un poc de pena quan pens que a la vigília de Sant Margalida faré el meu darrer ball i hauré de donar el cavallet i el capell a una nova dama, que serà elegida per sorteig”, explica.

Glòria Cerdà, la mare de Caterina, recorda que “quan tot just tenia dos anys ja la varen apuntar perquè quan fos més gran pogués ser Cavallet”. I així va ser: quan va complir 8 anys, Andreu Adrover va fer una crida als al·lots de la seva generació que hi volguessin continuar participant i els va convidar a assajar. Per Cerdà, “és un orgull que es mantingui aquesta tradició; si no hi hagués tota aquesta dedicació, segurament seria una festa que s’hauria perdut”. El mes de juliol és de ple esforç: “Aquesta setmana han assajat quatre pics, però als pares no ens fa peresa acompanyar els nostres infants perquè aprenguin una de les festes més nostrades de Felanitx. És molt emotiu després veure’ls ballar i, aquest dimarts, encara ho serà més quan Caterina entregui el capell i el cavallet a una nova jove”, afegeix Cerdà.

La tradició, doncs, continua amb més força que mai i de cada vegada hi ha més infants que participen de la festa. Per aquest motiu, enguany han hagut de fer quatre torns perquè tots hi puguin participar per la revetlla i el dia de Santa Margalida i també en dues tongades per Sant Agustí.

stats