Societat 12/12/2013

La tendència del fill únic es consolida

Un estudi de la Fundació La Caixa detalla que el percentatge de dones nascudes el 1965 amb un sol fill (27,6%) gairebé multiplica per quatre el de les nascudes el 1940 (7,4%). Tres de cada deu ciutadans de l'Estat creixen sense germans

Joan Serra
2 min
Vaig néixer a casa

BarcelonaL'estat espanyol es troba a la cua d'Europa en matèria de natalitat. La taxa de fecunditat el 2012 va ser d'1,3 fills per dona davant de la mitjana 1,6 de la Unió Europea. Però a diferència d'altres països amb baixa natalitat –Itàlia o Alemanya–, hi ha poques dones que optin per renunciar a la maternitat. L'explicació per entendre els índexs de natalitat estatals és la baixa progressió cap al segon fill i fills posteriors. Així ho determina l'estudi 'El dèficit de natalitat a Europa. La singularitat del cas espanyol', de la col·lecció d'estudis socials de la Fundació La Caixa, presentat aquest dijous a Madrid. El 87% de les dones tenen fills, però cada vegada són més les que només en tenen un. El percentatge de dones nascudes el 1965 amb un sol fill (27,6%) gairebé multiplica per quatre el de les nascudes el 1940 (7,4%).

En alguns països, com Suècia, el nombre de fills ha estat força estable per a totes les generacions nascudes durant el segle XX. A l'estat espanyol, en canvi, mentre que les dones nascudes el 1900 van tenir una mitjana de 3,4 fills, les nascudes el 1965 –l'última generació que havia completat el seu cicle reproductiu el 2011– van tenir una mitjana d'1,6 fills al llarg de la seva vida. Les previsions apunten que el nombre de fills de la generació de dones nascudes el 1975 continuarà sent molt baix (1,4 fills).

L'estudi exposa que la xifra de dones que no tenen cap fill en tota la seva vida és més baixa que en qualsevol altre estat. Un 13% de les dones nascudes el 1965 no han tingut fills al final del seu cicle reproductiu, en comparació al 9% de les nascudes el 1940. A Àustria o al Regne Unit –on la falta de fills es concentra entre les dones d'alt nivell educatiu–, aquest percentatge es manté a l'entorn del 20%. L'informe conclou que el fet que a l'Estat els índexs de natalitat siguin baixos s'explica per la consolidació de la tendència del fill únic.

En les seves conclusions, els experts que han elaborat l'estudi identifiquen polítiques públiques que tenen una influència positiva en la fecunditat: les polítiques de conciliació de la vida familiar i laboral –la durada i l'organització de la jornada laboral–, les polítiques de benestar –les inversions en escoles bressol– i les polítiques que impulsen la igualtat de gènere.

stats