Societat 06/08/2013

Europa també vol abaixar els salaris

El vicepresident econòmic de la Comissió, Olli Rehn, dóna suport a la proposta de l'FMI de reduir els salaris un 10% a Espanya

Agències
2 min
El comissari europeu d'Economia, Olli Rehn, impulsarà una vigilància més estreta sobre Espanya per garantir que el govern de Rajoy impulsa totes les reformes.

Brussel·lesPrimer va ser l'FMI i ara ja és Europa. El vicepresident econòmic de la Comissió Europea (CE), Olli Rehn, ha expressat aquest dimarts el seu suport a la proposta de devaluació interna plantejada a Espanya de forma teòrica pel Fons Monetari Internacional (FMI). Es tractaria de reduir un 10% els salaris amb l'objectiu, segons Brussel·les, d'impulsar l'ocupació i el creixement de l'economia.

En el seu últim informe anual sobre Espanya, la institució internacional duia a terme una simulació en la qual un gran pacte social permetés reduir un 10% els salaris en dos anys, el que, segons el model emprat, serviria per impulsar el creixement fins a en cinc punts percentuals i reduiria l'atur en sis o set punts percentuals. "Aquells actors que el rebutgin frontalment carregarien damunt les seves espatlles amb l'enorme responsabilitat dels costos socials i humans", assegura Rehn en una entrada al seu bloc, on critica l'escepticisme amb què les autoritats van rebre la proposta del Fons. No diu res Rehn del fet que durant els últims anys les retallades salarials han estat la norma en diferents sectors, començant pels treballadors públics, però també en moltes empreses privades. Ni diu que, tot i aquestes retallades, l'atur, lluny de reduir-se ha continuat imparable amb la seva corba ascendent.

"No subestimo el desafiament polític que representa arribar a un ampli consens polític i social respecte a una òptima camí d'ajust", diu el polític finlandès, qui es pregunta si no valdria la pena intentar seriosament en nom d'aquests milions de joves espanyols actualment desocupats. Segons el vicepresident, les últimes dades permeten albergar un "prudent optimisme" respecte a la millora en la tendència a la creació d'ocupació a Espanya, malgrat l'efecte estacional que amaguen aquestes xifres, que, malgrat tot, "podrien marcar el tan anhelat punt d'inflexió ".

Rehn contraposa a les crítiques rebudes per "les llumeneres de comentaristes euroescèptics i els mitjans" amb els èxits aconseguits, segons ell, per països com Irlanda i Letònia, i destaca que, d'haver seguit el consell d'aquests "profetes del desastre" l'euro s'hauria desintegrat fa anys.

stats