Societat 01/06/2013

"Si s'abolís el visat, vindrien molts més russos a Mallorca"

Iuri Korxagin, ambaixador rus a Espanya

A. T.
2 min
En opinió de l'ambaixador rus a Espanya, el nombre de turistes encara s'incrementarà molt més. Demanen facilitats i reducció d'obstacles burocràtics per entrar.

PalmaLa necessitat de visat esdevé una dificultat afegida per als russos que volen viatjar a qualsevol destinació de l'espai Schengen, en el qual s'inclou l'Estat. Turquia i Egipte, les dues principals destinacions turístiques dels russos, per davant d'Espanya, no requereixen visat per entrar al país, amb el consegüent estalvi de temps i de diners dels turistes. Malgrat això, l'Estat espanyol rebé més d'1,2 milions de visitants russos l'any passat i per a enguany s'espera que la xifra creixi entorn d'un 40%.

El mateix ambaixador rus a Espanya, Iuri Korxagin, creu que aquestes xifres s'incrementarien "molt més" en el cas que "les autoritats europees actuassin fermament en l'abolició del visat per als ciutadans russos". Korxagin afirma que un súbdit rus que compra una propietat a l'Estat "no pot disposar lliurement de la seva possessió, perquè només pot residir a Espanya 90 dies de cada 180". Si no existís aquest "obstacle", Korxagin creu que pujaria ràpidament el nombre d'inversors, tot i que apunta que "l'interès del comprador rus es manté alt" en referència al mercat immobiliari espanyol. No obstant això, l'ambaixador, en declaracions fetes a Mallorca en visita oficial, ha valorat l'agilitació dels tràmits per a la concessió de visats de les autoritats espanyoles, que han superat el milió durant l'any 2012.

Amb ganes de viatjar

L'Organització Mundial del Turisme (OMT) preveu que fins al 2017 serà precisament Rússia, de bracet amb la Xina, l'Índia i el Brasil, la que liderarà l'augment de turistes a tot el món. Per l'OMT serà clau la liberalització de l'obtenció dels visats a la Unió Europea perquè aquests viatgers puguin trobar més facilitats en els seus desplaçaments.

D'aquest mateix parer és l'empresari mallorquí Rafel Luna, soci fundador de la societat Mallorcarusa SL, que edita des del 2009 dues planes web relacionades amb el turista i el resident rus i el sector immobiliari. Luna creu imprescindible que les autoritats europees flexibilitzin o directament eliminin la necessitat de visat d'entrada per als turistes eslaus. "És un retard total", afirma rotund. "A Turquia hi van 4 milions de russos cada any, que hi entren sense visat. Aquí ja no està justificat mantenir el visat per poder verificar la seguretat de la gent que arriba de Rússia", diu. "La decisió de viatjar és cada cop més ràpida, a través d'internet, i no es pot estar pendent d'un tràmit administratiu com és el visat", afirma aquest emprenedor mallorquí.

stats