URBANISME
Societat 15/09/2017

La publicitat envaeix la façana de Manacor

L’Ajuntament retira cartells il·legals a l’espai urbà i actuarà dins zona rústica

Miquel Barceló
2 min
La publicitat envaeix la façana de Manacor

ManacorFer una fotografia d’un espai urbà de la ciutat de Manacor sense que a la imatge hi interfereixi una tanca o un suport publicitari és una tasca prou difícil. Els grans accessos a la zona urbana estan col·lapsats de tanques que trenquen el perfil de la ciutat.

Les rotondes que regulen les entrades i sortides de la ciutat en són exemples prou cridaners, fins al punt que l’Ajuntament ja està revisant les autoritzacions atorgades i ha anunciat que sancionarà l’entitat que es publiciti, l’empresa instal·ladora i també el propietari del terreny on s’ubiqui la tanca col·locada sense permís municipal.

L’Ajuntament ha retirat, sense concretar-ne el nombre, part dels 70 cartells referits a establiments comercials que estavan adherits o penjats sense autorització als indicadors direccionals públics. Així ho va confirmar en el darrer ple el batle, Pedro Rosselló, qui va signar el decret de retirada dels anuncis que no compleixin l’ordenança de publicitat.

Quant a les tanques en terreny rural, i pel fet de tractar-se d’infraccions urbanístiques, l’Ajuntament revisarà la situació legal de totes aquelles que no es trobin dins espais de titularitat del departament de Carreteres del Consell. Aquelles que no estan autoritzades hauran de ser retirades i s’obrirà un expedient al promotor, a l’instal·lador de la tanca i al propietari del terreny on hagi estat plantada.

L’expandiment d’espai publicitari que pateix la ciutat es reflecteix també en les façanes de molts edificis particulars que donen a vials urbans de molt de trànsit. L’Ajuntament no hi exerceix tampoc cap tipus de control, tot i que tenen un gran impacte visual.

Animals de companyia

La sensació que l’espai públic de Manacor no està gaire vigilat ho demostra que durant el 2016 i els vuit mesos de 2017 en tot el terme de Manacor només s’han obert 22 expedients “per temes d’animals de companyia”. El centre de la ciutat, que a més de xiclets té molts cans a lloure que fan les feines fisiològiques lluny del seu propietari, escapa també del control municipal. De fet, dels 22 expedients oberts, “cap” fa referència a excrements, segons el delegat d’Interior, Miquel Perelló. Així respongué a una interpel·lació del principal grup de l’oposició municipal sobre les denúncies de la Policia per excrements d’animals a la via pública.

Pressupostos participatius

Pel que fa a la proposta de MÉS-Esquerra d’implementar un procés de pressupostos participatius, s’haurà d’esperar a la diagnosi que s’ ha encarregat a una empresa privada. La regidora del grup nacionalista republicà Cristina Capó va demanar a la delegada de l’àrea de Ciutadania, Antònia Llodrà, pel projecte participatiu amb la finalitat de donar veu als veïns “i que puguin deixar de poder argumentar que els polítics sempre fan el que volen, governi qui governi”. “Donar el poder al poble és enfortir la relació dels polítics amb la ciutadania”, assenyala la regidora.

“Feim un pla per arribar a un pressupostos participatius”, va ser la resposta de Llodrà, mentre que Capó posà Sencelles, Artà i Algaida com a exemple de pobles oberts a la participació veïnal en els comptes públics del municipi.

stats