Societat 20/03/2017

Llibertat sota fiança pel sospitós de matar la seva sogra rica

La víctima, de 72 anys, era la vídua de l’expresident de la CAM

Daniel Martín
2 min
Miguel López, principal sospitós del crim de María del Carmen Martínez, abandona la presó després de pagar la fiança.

ValènciaMiguel López, el principal sospitós de l’assassinat de la seva sogra, María del Carmen Martínez, de 72 anys i vídua de l’expresident de la Caixa d’Estalvis del Mediterrani, Vicente Sala, va quedar ahir en llibertat sota fiança. L’acusat va abandonar la presó de Fontcalent (Alacant) després de pagar la fiança de 150.000 euros que li havia fixat el magistrat José Luis de la Fuente. El jutge considera que, tot i que persisteixen “els indicis criminals contra el sospitós”, calia establir una fiança per un “criteri de proporcionalitat”. López, a qui se li ha retirat el passaport, no podrà sortir del país i haurà de comparèixer setmanalment davant la justícia.

Així mateix, el principal sospitós, que sempre ha negat l’autoria, tampoc podrà acostar-se al lloc del fets, el concessionari Novocar, propietat de la família de la víctima i regentat per l’acusat, ja que va ser allà, en concret al túnel de rentat de vehicles, on Maria del Carmen Martínez va ser trobada morta el 9 de desembre. L’objectiu d’aquesta decisió és que el gendre de la víctima no pugui pressionar els treballadors de l’empresa, que són testimonis.

La magistratura manté vigent la hipòtesi policial que assenyala que el sospitós va traslladar el cotxe de la víctima fins al túnel de rentat de l’empresa –un lloc desproveït de càmeres– i que quan Martínez el va anar a buscar després de la revisió que calia fer al vehicle, López la va assassinar amb dos trets.

L’alliberament sota fiança de Miguel López ha aportat un nou episodi a un cas que ha trasbalsat la societat alacantina per diferents motius. El primer és la relació familiar existent entre la víctima i el principal sospitós, que és marit de la menor de les tres filles de l’assassinada. El segon és el possible “mòbil econòmic” que apunta el jutge, i, finalment, l’existència d’un rerefons de lluites de poder dins una de les famílies més importants de les comarques alacantines.

En la resolució judicial el magistrat afirma que “resulta innegable” que les decisions adoptades a les juntes d’accionistes de les empreses familiars Samar Internacional i Companyia Española de Resinas el 19 de setembre de l’any passat van provocar “un clima de crispat enfrontament”. En aquestes reunions, la víctima va destituir les seves tres filles com a membres del consell d’administració i va nomenar al seu únic fill i primogènit, Vicente Jesús Sala, com a president. María del Carmen Martínez va poder prendre aquestes decisions gràcies a la denominada acció d’or, que el seu marit Vicente Sala li va llegar en morir.

La resolució emesa ahir recull que tots els testimonis, tret d’un, “han ratificat en el substancial les seves prèvies declaracions” i remarca la “transcendència” de la rectificació realitzada per un treballador del concessionari. El jutge també subratlla que Miguel López disposava d’experiència en l’ús d’armes i va incórrer en diverses “llacunes i contradiccions respecte als seus moviments posteriors a l’assassinat”.

stats