20/12/2016

Una potent borrasca reparteix temporal pel Mediterrani

3 min
El riu Clariano, desbordat a Ontinyent, al País Valencià. Aquesta ha sigut fins ara una de les zones més castigades pel temporal que afecta la costa mediterrània.

BarcelonaEl Mediterrani està oferint aquests dies una prova més de la seva capacitat per provocar episodis de temps molt advers tan bon punt una bossa d’aire fred es despenja de latituds altes. Des de divendres una situació de pluges, fort vent i molt mala mar ha afectat gairebé totes les regions dels Països Catalans d’una manera o d’una altra.

A Catalunya, la borrasca ha començat a ensenyar les urpes aquest dilluns, sobretot en forma de ratxes de vent i un temporal marítim cada cop més dur. Fins a les vuit del vespre d’ahir, les ratxes havien arribat als 82 km/h a Mataró, 76 km/h al port de Barcelona i 69 km/h a Canet de Mar i a Arenys de Mar, un vent amb molt de recorregut marítim que ahir al vespre aixecava onades de fins a 6 metres d’altura, segons dades de les boies de mesura situades uns quants metres mar endins al cap de Begur i al port de Barcelona. La previsió de temporal marítim va fer que el Meteocat activés avisos de nivell 5 sobre 6 a la Costa Brava, i posés en alerta tots els trams costaners, sobretot de cara a aquest dimarts a primera hora, quan probablement l’alteració marítima serà màxima. La borrasca no es fondrà ràpidament. Avui i demà seguirà portant pluges i continuarà provocant cops de vent que encara superaran els 50 km/h a la costa. Protecció Civil va activar en fase de prealerta els plans Procicat i Inuncat per aquest motiu.

La pluja d’un any en un dia

Les conseqüències més greus del temporal, però, s’han fet sentir al País Valencià. Les precipitacions que ahir van afectar comarques com la Vall d’Albaida, la Safor, el Comtat i la Marina Alta es poden igualar pràcticament amb el total anual de pluja en indrets com Barcelona o altres sectors de la costa i prelitoral de Catalunya. Fins a les vuit del vespre d’ahir, quan ja el temporal feia l’última fuetada al sud del País Valencià, s’havien acumulat 379 l/m en menys de 20 hores a Planes, a la comarca del Comtat, una dada en absolut aïllada: a la Vall d’Alcalà en portaven 323, a la Vall de Gallinera 311, a la Vall d’Ebo 309, i en molts altres municipis se superaven els 150 o els 200 l/m, segons dades de la xarxa AVAMET. Si a això s’hi suma la primera tongada de pluges de l’inici del cap de setmana, en alguns municipis les quantitats arriben a fregar els 500 l/m en tres dies, com és el cas de Benimassot. Per posar en context aquestes dades pot anar bé saber que a Barcelona aquest any hi havien plogut fins ahir 410 l/m, i en tot el 2015, 325.

Les pluges van provocar el desbordament de rius com el Segura al seu pas per Oriola, i el Clariano a Ontinyent, però el que més va preocupar a les autoritats valencianes durant tot el dia d’ahir va ser el possible desbordament del Xúquer en municipis com Alzira, Cullera, Sueca o Algemesí. Ahir al vespre, el Centre de Coordinació d’Emergències encara mantenia l’alerta hidrològica, ja que tot i que les pluges més abundants van caure de matinada, durant el dia no va deixar de ploure. Les previsions fan pensar clarament que el temps millorarà avui ja de forma clara i definitiva. Més de 120 municipis van suspendre ahir les classes i al migdia el nombre de carreteres tallades excedia la cinquantena. El temporal també va obligar a tancar els ports de València, Gandia i Sagunt, a causa de la mala mar i les fortes ratxes de vent. A la ciutat de València s’hi va arribar a produir ahir un cop de vent de 100 km/h.

Tot i que les pluges van ser extraordinàries, la configuració del relleu en aquestes comarques del País Valencià fa que les pluges molt abundants no hi siguin estranyes. No en va, el municipi d’Oliva, a la Safor, ostenta el rècord de l’aiguat més extrem que s’ha registrat mai a la Península en 24 hores: 817 l/m el 3 de novembre del 1987.

La borrasca tampoc ha deixat de banda les Balears. Ahir 5.800 alumnes van veure com el temporal obligava a suspendre les classes, i set carreteres van haver de ser tallades per aiguats o despreniments, la majoria al voltant de Campos. Les pluges van deixar 118 l/m a Felanitx, 117 a Artà, 110 a Formentera i 105 a Llucmajor. Unes pluges acompanyades de cops de vent de més de 60 km/h en molts casos. Avui i demà les precipitacions encara podrien ser intenses, sobretot a Mallorca i a Menorca.

stats